Un impresionant sobor de preoți a săvârșit Taina Sfântului Maslu alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt” din municipiul Bacău.
Sute de credincioși băcăuani s-au reunit în rugăciune la Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt” din municipiul Bacău, miercuri 2 septembrie, ora 17.00, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un impresionant sobor de preoți, a oficiat Taina Sfântului Maslu. Sărbătoarea religioasă a coincis cu binecuvântarea așezământului ”Didascalos” care va funcționa în acest sfânt locaș după începerea anului școlar 2015-2016. De altfel, la sfârșitul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Ioachim a rostit rugăciuni de binecuvântare a copiilor care vor începe școala și care au fost prezenți în număr mare la biserică în după-amiaza acestei zile. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, chiriarhul locului a evidențiat prezența numărului mare de preoți și credincioși care au ales să petreacă această după-amiază cu inima și gândul la Dumnezeu. ”Regăsesc aici preoții noștri băcăuani în stare de rugăciune, în sinaxă, ceea ce înseamnă că Dumnezeu i-a chemat, întrucât slujesc ca niște trimiși ai Cerului, trimiși să împlinească porunca lui Dumnezeu. M-am bucurat că am văzut la Bacău această efervescență spirituală și încerc să fiu cât mai prezent în mijlocul vostru, să ne rugăm în comuniune și comunitate, pentru că așa este bineplăcut lui Dumnezeu. Unde sunt doi sau trei în numele Lui, acolo tainic este și Dumnezeu, iar noi ne dorim ca toți să fie una”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim în cuvântul său. ”Astăzi am simțit că toți sunteți una, sunteți pecetea apostoliei noastre, iar Dumnezeu vă va asculta rugăciunile din taina inimilor, căci acolo vă întâlniți cu El, descoperindu-vă sensul vieții și acea energie prin care veți putea joncționa prin labirintul acestei vieți”, a mai precizat ÎPS Ioachim.
Totodată, chiriarhul a explicat credincioșilor prezenți și rolul tânărului preot Ciprian Gunea, numit preot slujitor în soborul de la ”Pogorârea Duhului Sfânt”. ”Văzând nevoile misionare ale Bisericii, am gândit că este o necesitate, dat fiind întreaga panoplie de proiecte și programe de aici, să acordăm ajutor sacerdotal pentru preoții de aici, să creeze triada de preoți” a mai spus Înaltpreasfinția Sa, care a amintit celor prezenți faptul că, în preajma începutului anului școlar, prin organizarea Protopopiatului Bacău, va fi adusă icoana făcătoare de minuni de la Hadâmbu. De asemenea, arhipăstorul i-a invitat pe toți credincioșii să participe marți, 9 septembrie, la deschiderea Așezământului social-caritabil ”Sf. Ioachim și Ana” de la Itești, care va fi un metoc chiriarhal al Eparhiei Romanului și Bacăului, și unde bătrânii vor fi îngrijiți după toate normele în vigoare.
La rândul său, preotul paroh Adrian Ghinea a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru cuvântul de învățătură și dragostea arătată față de parohie, precizând că ”Didascalos” este pregătit să primească toți copiii nevoiași din zonă, pentru a le oferi un program de pregătire școlară în care vor fi implicați profesori voluntari, după prima săptămână de școală. ”Copiii vor primi educație și vor face pregătire pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Avem șapte profesori voluntari, tineri dornici să supravegheze această activitate. Vom oferi și o masă pe zi copiilor care vor lua parte la acest proiect”, a menționat preotul Ghinea.