În Duminica a V-a din Postul cel Mare, la ceas de seară, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Roman a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către soborul preoților Protoieriei Sascut sub protia PC. pr. protopop Alexandru Grigoraș.
La momentul de rugăciune din această seară a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului care a binecuvântat toată suflarea prezentă și a rostit rugăciuni de dezlegare și iertare de păcate, spre folosul duhovnicesc al fiecărui creștin.
Înaltpreasfinția Sa a mulțumim oaspeților din această seară și în special părintelui protopop Alexandru Grigoraș pentru că a reușit să insufle dragostea pentru muzica bisericească credincioșilor de toate vârstele:
,,Părinte protopop, vreau să îți mulțumesc în mod special și prin tine tuturor acelora care răspund nevoilor Bisericii și sunt în dialog permanent cu preotul căci în biserică există totdeauna un dialog, între preot și Dumnezeu, între preot și credincioși și în acest dialog trebuie să transpară iubirea lui Dumnezeu, dragoste de care avem atâta nevoie și care este liantul comunității, al comuniunii și comunicării.
Vă felicităm pentru acest lucru dimpreună cu preoții frăției tale la care am văzut disciplină multă și nu o spun de complezență, dar Protopopiatul Sascut este unul aparte, un protopopiat unde preoții nu îmbătrânesc, unde tineretul participă la viața bisericii și aceștia reprezentă atât școala cât și instituția pe care o coordonezi.
De aceea eu vă felicit, atât pe credincioși cât și pe preoți și putem spune că astăzi suntem pe calea cea bună pentru că am ajuns în Duminica a V-a și după cinci etape am ajuns aici, în Catedrala de la Roman unde am văzut-o pe Sfânta Maria Egipteanca care în asceză a descoperit cel mai autentic fapt spiritual, acela de a vedea toate în duh, căci Dumnezeu este peste tot și El se arată celor care sunt deschiși și au conștiința valorilor spirituale, iar aceasta este un mister, o taină care se instalează în sufletul tău fără să o explici și lași acea bucurie duhovnicească să vorbească de ea însăși".
La rândul său, părintele protopop a mulțumit Ierarhului pentru frumoasa primire din cadrul acestui eveniment, dar și pentru rugăciunea neîntreruptă pe care o înalță mereu către Dumnezeu pentru fiii săi duhovnicești din toată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului:
,,Am venit astăzi să primim binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim, să primim iertarea de păcatele noastre prin această Sfântă și Dumnezeiască Taină, fiind astăzi o sinaxă a preoților, a cântăreților, a celor care slujesc în bisericile și în parohiile Protopopiatului Sascut.
Vă mulțumim, Înaltpreasfinția Voastră pentru că ne sprijiniți mereu în tot ceea ce ne dorim să facem spre Slava lui Dumnezeu și spre mântuirea credincioșilor încredințați nouă spre păstorire!
De aceea venim de fiecare dată cu recunoștință și cu dragoste la părintele nostru duhovnicesc pentru a primi de fiecare dată îndrumare, încurajare și binecuvântare și iată-ne astăzi, acest lucru am venit să-l facem și vă mulțumim că ne-ați primit, ați venit și ne-ați binecuvântat și v-ați rugat pentru sănătatea și mântuirea noastră a tuturor.
Astăzi este o zi de bilanț duhovnicesc, dar și cultural-catehetic prin faptul că se încheie prin acest eveniment un nou periplu al Școlii de Muzică Bisericească ,,Episcop Teodosie Atanasiu" a Protoieriei Sascut și iată că după alte trei luni de muncă venim să arătăm tot ceea ce am învățat, cântările muzicii bisericești, începând cu cei mai mici și continuând cu cei mai în vârstă, preoți, cântăreți, credincioși, copii, tineri și vârstnici, toți ne-am străduit în aceste trei luni să mai punem o cărămidă la ceea ce dorim să devină un lucru firesc în bisericile noastre și anume ca tot ceea ce cântăm în strănile parohiilor noastre să fie frumos, bine executat spre slava lui Dumnezeu și spre întărirea credincioșilor care asistă la slujbele parohiilor noastre".
La final, cursanții Școlii de Muzică Bisericească ,,Episcop Teodosie Atanasiu" coordonată de părintele protoiereu, a susținut un concert de cântări psaltice specifice Postului Mare, cântări ce au fost pregătite timp de 3 luni de zile, acest concert reprezentând încheierea și încununarea unui nou periplu al studiului Muzicii Bisericești.
Pr. Apostu Ionuț Alexandru