Tabăra „Prietenie și bucurie în Hristos” organizată de Parohia Mărăști la Poiana Sărată

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 18-21 iulie 2021, prin implicarea părintelui Popoiu Daniel, Parohia Mărăști a organizat tabăra „Prietenie și bucurie în Hristos” la Poiana Sărată, în parteneriat cu Protopopiatul Bacău, Primaria Filipeni și ASCOR Bacău. Au participat 52 de copii de pe cuprinsul comunei Filipeni, care, pe parcursul celor 4 zile s-au bucurat de numeroase jocuri, ateliere duhovnicești sau de dezvoltare personală, foc de tabără, dansuri populare, etc.

Potrivit titlului taberei ales de organizatori, cu scopul declarat de a facilita apropierea sufletească dintre participanți, precum și dobândirea unor noțiuni și abilități duhovnicești, copiii au discutat despre însușirile unei adevărate prietenii, au fost împărțiți în grupe de lucru cărora le-au ales nume ca „prietenii hazlii” sau „prietenii Sfântului Ilie”. Cu acest prilej au fost realizate afișe despre prietenie prin care fiecare grupă a prezentat valorile morale ale prieteniei pe care și-au propus să le exprime prin fapte pe durata taberei.

Un atelier aparte a fost cel intitulat „Bullying vs. Prietenie” susținut de Pr. Ciuche Eugen și Pr. Olteanu Ciprian prin care participanții au putut conştientiza efectele negative ale bullying-ului, au înțeles tipologia „agresor-victimă-spectator”, au vizionat numeroase materiale video tematice, au participat la jocuri de rol și au luat hotărârea de a nu mai fi indiferenți față de acest tip de conduită negativă.

Voluntarii din cadrul ASCOR – filiala Bacău, coordonați de domnul Țuțurlan Vlad au oferit sprijin în organizarea de jocuri și competiții sportive, concursuri de cultură generală, dansuri sportive, karaoke sau rostirea de rugăciuni și povestiri cu tâlc pe durata meselor zilnice, precum şi oferirea de răspunsuri la slujba Sfintei Liturghii.

Prezența copiilor în această tabără a adus cu sine și prezentarea de către membrii ansamblului folcloric din comuna Filipeni a suitelor de dansuri populare sub coordonarea domnului instructor Marian Lungu, precum și întonarea de cântece patriotice și purtarea de costume populare la slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfântului Ilie, hramul bisericii din Poiana Sărată, fapt care a însuflețit și mai mult atmosfera de rugăciune a acelei zile și a adus o recunoștință sinceră a localnicilor față de efortul celor mici de a prelua și transmite mai departe portul și tradițiile locale.

„Pentru copiii din Parohia Mărăști, dar și din celelalte parohii de pe raza Comunei Filipeni, participarea la un astfel de proiect socio-educațional de tip „tabără de vară” va fi o amintire de neuitat și o bucurie sufletească de a întâlni noi prieteni. Prin faptul că parohia noastră a inaugurat de curând un centru de catehizare pentru copii și le oferă constant acces la numeroase activități recreativ-formative s-a creat o apropiere sufletească între copii și Sfânta Biserică, iar tabăra aceasta vine să ducă la un nivel superior calitatea și formatul întâlnirilor noastre.

Apreciez în mod deosebit sprijinul doamnei primar Rodica Ambrozie oferit în organizarea acestei tabere, prin acoperirea cheltuielilor legate de cazare, hrană și transportul copiilor, fapt care arată buna colaborare și apropiere dintre cele două instituții, dar mai ales dă glas preocupării vădite atât a Bisericii cât și a Primăriei Filipeni de a lucra și forma aceste tinere caractere din comunitate.

Totodată, mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea oferită și grija pe care o manifestă față de educarea moral-religioasă a tinerilor din Eparhia noastră. Aceleași gânduri de mulțumire adresăm Protoieriei Bacău pentru sprijinul material și moral, coordonarea programului zilnic și a activităților desfășurate în tabără, cât și voluntarilor ASCOR Bacău, atât de implicați pe toată durata taberei”, a declarat părintele Popoiu Daniel, parohul Parohiei Mărăști.

La finalul taberei copiii au fost felicitați pentru implicarea în activitățile propuse și au primit din partea organizatorilor medalii și diplome.

Menționăm faptul că Protoieria Bacău apreciază ajutorul, colaborarea de suflet și mai ales calitatea hranei zilnice oferite prin serviciul de cantină socială al Protoieriei Onești, pus la dispoziție pentru buna desfășurare a acestei tabere.

În perioada lunii august vor mai fi efectuate alte trei tabere pentru copii de către unele parohii ale Protoieriei Bacău, activități care se înscriu în seria de tabere și școli de vară desfăşurate anual în perioada lunilor iulie-august.