Tabăra „Micul creștin din satul românesc” a ajuns la final

Cu mari emoții și lacrimi în ochi, copiii care au participat la tabăra duhovnicească de la Poiana Sărată, organizată de Protoieria Sascut în colaborare cu Sectorul  social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și-au luat rămas bun unii de la alții, după ce timp de șase zile au legat prietenii, s-au rugat împreună și au participat la activități diverse. 

Astfel, având înalta binecuvântarea a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, prin grija părintelui Vasile Abageru, protopop al Protoieriei Sascut și cu implicarea părintelui consilier Ciuche Eugen-Ciprian, acești minunați copiii, au desfășurat mai multe activități printre care ateliere cultural-duhovnicești și de creație, după cum urmează: atelier duhovnicesc – Sf. Taină a Spovedaniei și „Întreabă preotul”, jocuri de cunoaștere, imnul taberei, confecționare afiș grupă cu numele grupei, motto, valori, desene, icoana Sfântului grupei, repere steag național, simboluri creștine, au vizionat filme cu mesaje tematice și motivaționale etc.

Deplasarea la Centrul rezidențial pentru vârstnici de la Hârja a fost un alt moment emoționant pentru copiii din tabără, deoarece aici s-au întâlnit și au socializat cu bătrânii centrului, iar de la veteranii de război au auzit de bărbăția și curajul deosebit de care au dat dovadă soldații români în luptele desfășurate pe aceste meleaguri și în timpul bătăliei de la Mărășești-Mărăști-Oituz. 

Tot aici copiii au participat la diferite ateliere precum pictură pe sticlă, olărit, sculptură, confecționare lumânări decorative, patiserie/brutărie, activități în fermă.
Drumeția prin pădurea pitorească din jurul localității Poiana Sărată, a fost un alt prilej de cunoaștere și socializare între participanți, activitatea finalizându-se cu un concurs de cultură generală, iar seara a fost una a descoperirii talentelor.

Pentru a demonstra calitatea de bun creștin, în fiecare dimineață și seară, copiii din tabără au rostit în Paraclisul Așezământului „Sf. Martiri Brâncoveni” rugăciunile specifice, au participat în zilele de miercuri și vineri la slujba acatistului și Sf. Liturghie, împărtășindu-se cu Sf. Taine, au făcut rugăciuni pentru eroii neamului la Cimitirul Internațional de la Poiana Sărată, iar la masă au citit din Sf. Scriptură și din scrierile Sf. Părinți.

Această tabără au avut un puternic impact pozitiv asupra acestor copii, care au  redescoperit  bucuriile și valorile autentice ale copilăriei, precum și frumusețile Ortodoxiei, iar pentru câteva zile au reușit să se dezlipească de mijloacele media.

Iată ce au declarat cu deosebită bucurie, copiii participanți la tabăra de la Poiana Sărată: „Fără Dumnezeu viața nu are sens”; „În această tabără m-am simțit ca intr-o lume de poveste”; ”A fost deosebit de frumos să spun rugăciuni alături de oameni pe care nu i-am mai văzut până acum”; „Amintiri de neuitat”; „Fără prietenie viața nu are culoare”; „ Am învățat să fiu mai bun”; „Nu vreau să mai plec”; „Toate activitățile au fost distractive”; „Această tabără a fost o experiență deosebită pentru că am cunoscut oameni deosebiți”, „Prietenia a contat cel mai mult”; „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, ne-a relatat părintele protoiereu Vasile Abageru.