În perioada 23.07-30.07.2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Leorda Comănești, Protopopiatul Moinești, prin aportul și colaborarea Asociației „F.A.P.T. - Mai bine împreună!”, dar și a Protoieriei Moinești și a comunității implicate în proiect, s-a desfășurat Tabăra de vară „Mai bine împreună!”, pentru 148 de copii.
Locul de desfășurare a activităților a fost Grădina Prieteniei, un spațiu special amenajat în curtea casei parohiale, care a devenit și loc de campare pentru cele 11 corturi, asigurate de Asociația „F.A.P.T- Mai bine împreună!”, în care au fost cazați permanent 40 de copii, alături de preotul paroh cu familia. Pe parcurs, s-au mai alăturat la cort câteva familii care au sprijinit desfășurarea activităților.
Prima zi de tabără a început la biserică, unde tinerii și copiii au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. A urmat apoi cazarea la cort și acomodarea.
Zilele următoare au început cu toaca, la prima oră a dimineții, pregătirea micului dejun, rugăciunea de dimineață, înviorarea asigurată de domnișoara Maria Orheanu și a continuat cu activitățile pregătite pentru fiecare zi: Călătorim prin România, Călătorim prin Japonia, Călătorie prin Comănești, Olimpiada familiilor, Seară de film și Serbarea de încheiere.
În ziua dedicată României, copiii au participat la ateliere catehetice, au țesut covorașe tradiționale, au pus castraveți la murat, au ascultat informații de cultură generală legate de România, au gustat mâncare tradițională românească, au purtat ie, au pictat linguri de lemn și au încheiat seara în jurul focului.
Ziua dedicată explorării Japoniei, aleasă tocmai pentru diferența mare de cultură față de România, a cuprins atelier de origami, în care copiii au realizat un kimono din hârtie, au asistat la o demonstrație de arte marțiale și o demonstrație de Soroban (o metodă de calcul japonez), ultimele două fiind susținute de doi copii participanți în tabără. Pe seară, pe o furtună zdravănă, copiii cazați au avut parte de o surpriză culinară: un platou imens de sushi, un deliciu japonez.
În ziua următoare au fost vizite foarte apreciate de copii la instituțiile importante din Comănești: ISU, Jandarmerie și Poliție, unde angajații pur și simplu i-au răsfățat pe copii, permițându-le să exploreze mașinile, costumele, spațiul și le-au oferit informații interesante despre meseriile lor.
Seara a continuat cu o drumeție pe dealurile din Leorda.
Zilele dedicate întâlnirii cu Poliția pentru Siguranța Rutieră și Siguranța Școlară, olimpiadei familiilor, rugăciunii copiilor pentru părinți și rugăciunii părinților pentru copii, serii de film, picturii îngerilor din ipsos, dar și sacoșelor textile, în care fiecare copil a adunat amintirile și lucrările realizate pe parcursul taberei, au fost zile de cooperare, de apropiere, de joacă, de neuitat.
În fiecare zi, beneficiarii taberei au fost răsfățați cu gustări dulci pregătite în casă și cu produse naturale din gospodărie, dăruite cu drag de oamenii din comunitate.
Tabăra de vară s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie, împărtășirea copiilor, iar după amiază, în Grădina prieteniei, copiii au pregătit o serbare care a avut momente frumoase susținute de ei: dicție, soroban, arte marțiale, dans sportiv, cântece, acordeon, poezie și o expoziție de pictură.
În încheiere, a fost extras numele câștigătorului unei biciclete oferite de Protoieria Moinești, prin grija părintelui protopop Costel Mareș. Câștigătorul este Răzvan Antemia, un băiețel de 11 ani, pentru care toți copiii s-au bucurat! În zilele următoare acesta va merge împreună cu părintele protopop și părintele paroh pentru a cumpăra bicicleta potrivită lui Răzvan.
La finalul zilei nu au lipsit grătarul, tortul, confetti și focul de tabără.
„A fost o săptămână a colaborării umane, a comuniunii spirituale, a îmbinării jocului cu educația. Ne-am bucurat de glasul naturii, de gustul produselor de casă, de Slujbe în Biserică și Rugăciuni în natură. Dorul de aceste zile ne face să gândim noi planuri pentru prezent și viitor”, a spus părintele Codrin Laslău.
(Prof. înv. primar, Andreea Laslău