Tabăra de vară pentru copii și tineri "Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Familia și Filantropia în Biserica lui Hristos", eveniment online, 3-7 august 2020, a ajuns la final.
Cu binecuvântarea și în prezența ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și a PS Venianim, Episcopul Basarabiei de Sud, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, reprezentată de Părintele Decan Ion Vicovan și Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, împreună cu voluntarii coordonați de Lucian Ciohodaru, în parteneriat cu Departamentul de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au implementat în spațiul virtual, a doua ediție a Taberei de vară de la Hârja, „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Familia creștină și Filantropia în Biserica lui Hristos”. Având în vedere contextul actual, atelierele taberei s-au desfășurat pe platforma ZOOM, prin intermediul tehnologiei. La acest eveniment au participat aproximativ 120 de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani din România, Republica Moldova, Spania, Italia și Grecia.
Programul taberei a fost diversificat, fiind 10 ateliere si o sesiune panel, la care s-a adăugat atât distracția, copiii putând participa la „Seara talentelor”, cât și specificul perioadei de post și rugăciune prin participarea individuală la programul duhovnicesc: citirea rugăciunilor de seară și de dimineață în familie și participarea la biserică, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, la Vecernia și Sf Liturghie prilejuite de celebrarea praznicului Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.
Atelierele au fost coordonate de personalități marcante din domeniul universitar: Conf. Dr. Bogdan Constantin Neculau și Lect. Asoc. Dr. Petronela Polixenia Nistor, profesori la școlile din județul Bacău: prof. Alina Piștea, prof. Loredana Mâță, pr. Daniel Marari, inspector eparhial la Sectorul Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și tinere speranțe ale păstrării și promovării valorilor tradiționale: Raluca Radu și Laura Melinda Tătăran.
Ziua de luni a debutat cu Festivitatea de deschidere a taberei, unde invitații au adresat cuvinte de bun-venit participanților și voluntarilor, subliniind importanța solidarității în această perioadă. Cuvinte de binecuvântare au fost adresate de ÎPS Ioachim și de PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care au răpit din timpul lor prețios pentru a fi alături de noi. A urmat cuvantul de bun venit al Pr. Prof.Ion Vicovan, Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care a mulțumit studențior voluntari pentru deschiderea de a se implica și în acest eveniment, această tabără fiind în continuarea unui proiect de voluntariat social desfășurat în perioada stării de urgență și de alertă. Domnul Conf. Dr. Bogdan Neculau a amintit necesitatea implicării în activități extra-curriculare și rolul familiei în educarea copiilor. Festivitatea de Deschidere a fost transmisă live de Portalul Ortodox „Doxologia.ro”.
A urmat apoi sesiunea de cunoaștere și perspective, reprezentanții centrelor de zi pentru copii prezentând în linii mari activitățile reprezentative ale ONG-urilor, școlilor duminicale și catehetice din cadrul parohiilor prezente la această tabără.
Ziua a continuat cu atelierul de „Importanță a deciziilor”, susținut de domnul Bogdan Neculau, conferențiar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domunul profesor a subliniat cât de important este procesul de luare a deciziei și care sunt factorii perturbatori în procesul de luare a deciziei. Apoi a avut loc Atelierul de pictură și desen, susținut de doamna Alina Piștea, unde copiii au avut bucuria de a învăța câteva secrete în realizarea portretului și au primit îndrumări în realizarea lucrărilor.
Cea de a doua zi a taberei a fost despre frumusețea cântecului și a portului popular. Raluca Radu a susținut atelierul "Cum am descoperit muzica populară", menționând importanța cunoașterii izvorului tradiției. A interpretat câteva strofe din cântece de suflet, unul dintre ele fiind și "Eu sunt fată din Vaslui". Copiii au avut bucuria de a demonstra faptul că tradiția nu piere, interpretând pricesne și melodii din folclorul românesc. Îmbrăcați în ie, au participat apoi la atelierul "Eu port Ie cu mândrie" susținut de Laura Melinda Tătăran. Copiii au aflat povestea costumului popular și au avut bucuria de a confecționa din hârtie păpuși îmbrăcate în strai popular.
După-amiază, am poposit virtual în Hârja, urmărind un documentar realizat de Trinitas TV despre Satul de pe malul Oituzului și despre Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, înființată în 2012.
După ce ne-am odihnit, a urmat atelierul de „Dezvoltare personală”, susținut de Maica Polixenia Nistor, unde copiii au avut ocazia de a socializa și de a împărtăși experiențe de viață.
Păstrând atmosfera zilei precedente, miercuri, 5 august, PS Veniamin a rostit un cuvânt de binecuvântare, amintind aspecte importante din viața Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, subliniind smerenia, dar și darul scrisului.
Atelierul „Pe drumurile copilăriei” a debutat cu poezia "O, om", recitată de Lucian Ciohodaru. Pe parcursul acestui atelier, copiii au avut prilejul de a împărtăși experiențe amuzante (pățanii din copilărie) și au aflat că și adulții au fost copii și au făcut fel de fel de pozne.
Apoi a urmat Atelierul de poezie și proză, susținut de doamna profesor Loredana Mâță, în cadrul căruia copiii au învățat despre modul în care se compun poeziile și despre sensul figurat al cuvintelor. La amiază, părintele Daniel Marari, a susținut un atelier de cateheză.
Păstrând atmosfera copilăriei, în debutul dezbaterei "Rolul Familiei și al Filantropiei în societatea actuală", invitații au povestit peripeții din copilăria lor. Doamna Prof. Dr.Cristina Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice din Iași, a subliniat importanța familiei tradiționale în păstrarea și promovarea valorilor.
Părintele Profesor Ioan Cristinel Teșu, Prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a subliniat importanța componentei spirituale în educarea copiilor, aducând exemple filocalice.
Domnul Prof. Dr. Nicu Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice din Iași, a evidențiat influența pandemiei asupra relațiilor din cadrul familiei.
Nu în ultimul rând, Pr. Ilarion Mâță, cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași (Specializarea Asistență Socială), a prezentat rezultatele unui studiu sociologic privind raportul dintre educație și valorile spirituale în rândul tinerilor. Toti acești invitați au răspuns în cadrul conferinței, intrebărilor participanților.
Osteniți și cu "tolba plină de informații", copiii au părăsit "clasa virtuală", pregătindu-se pentru Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos.
După Sfânta Liturghie, a urmat debutul celei de a patra zile a taberei, zi mai lejeră.
Ziua a început cu atelierele pentru viață. Copiii cu vârsta între 6-15 ani, au ascultat „Povestea Leo”- o poveste despre prietenie și„ Bebe” - poveste din burtică”, prezentate de doamna Veronica Iani, autoarea lor. Copiii au pus numeroase întrebări despre ideea de a scrie povești, despre boala oaselor de sticlă și despre evoluția fătului în pântecele mamei.
Cei mai măricei, au participat la un atelier susținut de Alexandra Nadane, Președinte al Asociației „România pentru viață”, unde participanții au aflat din istoria mișcării „Pro-viață”.
Grupul s-a reunit la „Seara Talentelor”, unde copiii au pus în valoare talanții lor, au cântat vocal sau instrumental, au recitat, au dansat, au realizat mici momente umoristice, au desenat, au rezolvat cubul rubic, au realizat exerciții de gimnastică, toate momentele fiind realizate în direct sau inregistrate de participanți și vizualizate virtual în tabără. A fost cununa acestei tabere.
Moderator al acestei activități a fost coordonatorul de voluntari al asociației de la Hârja, Lucian Ciohodaru.
La finalul activității, toată lumea a intonat imnul taberei și troparul „Apărătoare Doamnă”.
Am păstrat atmosfera de poveste pentru a ne întâlni în ultima zi a taberei la atelierul "Spune-mi o poveste" susținut de doamna Adriana Ene, realizator de emisiuni la Trinitas TV și Radio Trinitas. Copiii au ascultat trei povești: despre „Zâna Mulțumesc”, ”Băiețelul TE ROG” și ”Furnicuța îndărătnică”, pătrunzând în universul copilăriei.
La final, a urmat festivitatea de premiere a participanților și a celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment, unde au fost oferite diplome.
Fiind un eveniment organizat cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat împlinirea lucrării, invitând copiii să participe și la viitoarele activități.
La finalul taberei, toată lumea a intonat imnul taberei, am rostit rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” și am primit arhiereasca și părinteasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Toate lucrările de pictură și desen, poezie și proză și alte obiecte manufacturiale realizate în această tabără, se vor evidenția prin publicarea lor într-un album care a intrat deja în lucru și care se va împărți tuturor participanților.
”Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
------------------------------
Mărturii ale parinților și coordonatorilor centrelor de copii care au participat în tabară:
Doamne ajută! Vă mulțumim pentru toate eforturile, pregătirile și învățăturile atât de folositoare. Copiii și părinții au fost încântați și au rămas cu amintiri deosebite. (Pr. Codrin Laslau - Asociația FAPT - Parohia Cernu, Protopopiatul Moinești).
---
Buna ziua la toata lumea! Sunt Veronica, mamica lui Vadim Cebotari din Chișinău si vreau sa multumesc in primul rând Bunului Dumnezeu pentru faptul ca am participat impreuna cu baietelul meu la aceasta tabara si tuturor participantilor dar si celora care au depus multa staruita si suflet. Astazi privind postul de televiziune Trinitas TV , intimplator am vizionat emisiunea cu Adriana Ene Bucuria Povestilor. M-am bucurat mult si m-a fermecat cu câtă caldura si Bunatate d. Adriana incinta copii prin povestele ei. Doamne ajuta! Si multumim Inca odata tuturor. Sunteți deosebiti! Va cuprind si va iubesc pe toti
---
Cu multă recunoștința și admirație va spunem felicitări pentru curajul de care ati dat dovadă initiind această tabără. Copiii noștri intr-adevar au fost la Hârja in aceste zile chiar dacă virtual, iar Hârja a devenit un reper internațional pentru un eveniment atât de frumos si deja așteptat de copii. Ii imbratisam cu drag pe toti cei care au depus efort și jertfa pentru organizarea evenimentului, plecăciune părinte Ilarion, respect Lucian și tuturor voluntarilor implicati și un mare bravo copiilor care au participat!!! Bine a fost sa fim aici! Sus sa avem inimile!!! Trăiască România Mare!!! (Pr. Crețu Nicolae - Coordonator centru de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Grigore Palama”, Chișinău )
---
Felicitări ptr reusita unei organizări foarte bune! Răsplata rămâne bucuria copiilor (pr. Adrian Ghinea - Coordonator centru de zi al Parohie ”Pogorârea Sf. Duh, Serbănești- Bacău).
---
Mulțumim și noi pentru ceea ce ne-ati ați oferit în aceste zile cu totul minunate. (Pr. Petru și Paisia Sidoreac, Grecia)
(Echipa de organizare a Taberei - Hârja Online 2020)