Tabără de vară cultural-catehetică „Pridvorul Satului" la Parohia Mănăstirea Cașin I din Protopopiatul Onești

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 1-3 iulie 2019 la parohia Mănăstirea Cașin I din protopopiatul Onești s-a desfășurat prima ediție a taberei de vară Pridvorul satului ce a reunit 80 de tineri dornici de socializare și de activități cultural-catehetice menite să le descopere lucruri și cunoștințe noi care să le folosească în viața de zi cu zi dar și în cea duhovnicească.

La deschiderea taberei părintele protopop Ioan Bărgăoanu a adresat tinerilor prezenți un cuvânt vesel și plin de încurajare și un salut duhovnicesc ,,Hristos în mijlocul nostru” la care tinerii au răspuns în cor ,,Este și va fi”.

Părintele Gheorghe Leuștean, organizatorul principal al evenimentului a împărtășit gândul pentru care a adus tinerii împreună preț de trei zile și anume acela de a fi mai aproape ei între ei și toți în comunine de rugăciune mai aproape de Hristos.

Tabăra a continuat cu un mic dejun, după care s-au împărțit în 5 grupe unde tinerii s-au cunoscut mai bine timp de o oră și jumătate cu ajutorul animatorilor care au venit tocmai din capitala Moldovei.

Aceștia coordonați de tânărul trainer Raj Bostan de la ATOR Iași s-au întâlnit cu o zi înainte de a începe tabăra de vară, tocmai pentru a intra în pielea tinerilor care s-au putut bucura în cele trei zile de activitate de jocurile și discuțiile bine alese.

Organizatorii nu au uitat că tinerilor le place să danseze, așadar animatorii de la Iași au învățat participanții câteva dansuri de grup și de societate.

Tot acum s-au derulat ateliere de formare, între care putem aminti: Explicarea Sf. Liturghii/Artă/Educație financiară și muzică unde tinerii participanți au învățat muzică folk și câteva tropare religioase.

 La acest program au contribuit și oameni din localitate cu un spectacol de muzică ușoară și populară alături de o suită de dansuri populare. Prima zi s-a încheiat cu cina urmată de un film ,,Viața Sf. Luca al Crimeei”, după care toți au fost cazați la hotelul de mii de stele în corturile amenajate în curtea bisericii parohiale .

Ziua a doua a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  ce a fost explicate de preoții împreună slujitori pe înțelesul tinerilor tocmai pentru a înțelege ce se întâmplă în fiecare duminică și sărbătoare când preotul se află la slujirea îngerească în Sfântul Altar.

Atelierele începute în prima zi au contiunat și în ziua a doua, după care tinerii au fost împărțiți pe echipe și simultan au avut de îndeplinit câteva probe care au necesit colaborare în echipă.

Spre seară s-a alăturat echipei organizatoare și preotul Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului Cultural al Admnistrației Eparhiale. Acesta a transmis binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și a susținut conferința: Tânărul și social-media.

După conferință preoții și tinerii au mers pe jos până la parohia Mănăstirea Cașin II păstorită de părintele protopop Ioan Bărgăoanu. În drumul lor au trecut, s-au închinat și au oficiat un parastas la mormântul eroilor din comună. Odată ajunși la destinație au vizitat biserica, au fost miruiți și au primit iconițe ca binecuvântare.

 Ultima zi a taberei a fost încheiată cu Sfânta Liturghie unde tinerii participanți s-au împărtășit, având dezlegarea și binecuvântarea duhovnicilor lor.   După slujbă a urmat un spectacol pregătit de tinerii participanți de această dată și a fost vizionat filmulețul taberei. Cu toții au primit diplome de participare și promisiunea revederii cu voluntarii și anul viitor la Ediția a II-a.

(Raj Bostan -animator)