Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, a găzduit Tabăra de vară „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Vatra satului vs. Rețelele de socializare”, desfășurată în localitate Hârja, de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în parteneriat și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău, în perioada 29 august – 2 septembrie.
În contextul Anului omagial al satului românesc, proiectul și-a propus să trezească în sufletul copilului contemporan dragostea față de valorile tradiționale ale satului românesc, să ofere o alternativă eficientă și autentică a valorizării timpului liber și să adune la vatra satului viitorii adulți care nu mai pot gusta din bucuria șezătorii, a horei sau altor tradiții care aproape au dispărut în satul românesc.
Beneficiarii a 14 centre de zi pentru copii din Mitropolia Moldovenei și Bucovinei și Mitropolia Basarabiei au ajuns la Hârja, un sat pitoresc de munte de pe Valea Oituzului, județul Bacău, acolo unde locuitorii au luptat pentru libertatea și credința neamului strămoșesc în ambele războaie mondiale, satul fiind incendiat în ambele conflagrații. Jertfa locuitorilor și credința sătenilor reprezintă un model viu pentru tinerii contemporani.
În exceastă experiență, copiii participanți au cunoscut în detaliu specificul satului românesc și au avut posibilitatea de a renunța preț de câte zile la utilizarea dispozitivelor electronice pentru a trăi copilăria așa cum se cuvine, prin joacă, drumeții, activități gospodărești și implicarea în viața de zi cu zi a satenilor din localitate.
Nu în ultimul rând, în cadrul taberei de vară, a fost organizată Olimpiada a Centrelor de zi pentru copii „Copilul de astăzi și satul românesc”, prin care aceștia au putut pune în valoare creația, artă și spiritualitate satului românesc, prin munca în echipă și lucrările individuale la secțiunile: desen, poezie, eseu, port tradițional, dans, cântec popular și spiritualitate.
Cei douzeci de voluntari ai taberei de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Asistență socială, alături de studenți de la Medicină, Kinetoterapie și Drept din Iași, au fost coordonați de Raj Vasile Bostan, trainer în cadrul Departamentul de Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Proiectul a fost realizabil și datorită sprijinului financiar al Consiliului Județean Bacău care a făcut posibilă premierea tuturor participanților cu premii speciale la fiecare din cele 7 secțiuni al Olimpiadei, trotinete, palete și mingi de tenis, jocuri interactive, iar fiecare participant a primit un rucsac complet dotat cu toate rechizitele necesare începerii anului școlar.
Obiectivul general al proiectului intereparhial a fost însușirea valorilor tradiționale și spirituale ale satului românesc prin schimbul integenerațional de valori, între copiii și vârstnicii rezidenți, oferind alternative morale, culturale, educațional și de petrecere a timpului liber în comparație cu cele pe care le oferă rețelele de socializare.
Voluntarii taberei au compus și interpret un imn al taberei care a fost cântat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, prezent în această tabără două zile, sâmbătă la convorbirile duhovnicești și cele specifice tradiției satului românesc, cât și pe 1 septembrie, când instituția organizatoare și-a cinstiti ocrotitorul, pe Sf. Dionisie Exiguul, fiind patronul spiritual al Centrului de zi pentru copii din cadrul asociației de la Hârja. În cadrul Sfintei Liturghii copiii din tabără, alătri de voluntari și însoțitori au dat răspunsul la strană, primind din partea Înaltpreasfinției Sale mai multe daruri și diplome de participare.
Nu au lipsit rugăciunile de seară și de dimineață, cateheza și spovedania și mai ales Sf. Împărtășanie de la Liturghia arhirească oficiată în curtea Complexului de servicii social-medicale al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
Copiii și însoțitorii din toate eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și din Mitropolia Basarabiei (Arhiepiscopia Chișinăului și Episcopia de Bălți) au mers în pelerinaj la Mănăstirile din Protoieria Onești și la Muzeul și Biserica din Borzești, locul copilăriei Sf. Voievod Ștefan cel Mare.
Specificul taberei fiind unul de tradiție, copiii au putut merge la mai multe gospodării din satul Hârja, interacțiunând cu istoria satului, tradiții, obiceiurile și spiritualitatea comunității. Ei fost primiți cu mare bucurie de vârstnicii satului, oferindu-le posibilitatea cunoașterii activităților gospodărești de la țară.
Odătă cu oficierea Sărbătorii câmpenești a satului Hârja ce a vut loc pe duminică pe 1 septembrie, copiii din tabără, au putut urca pe scena special amenajată pentru a interpreta și dansa cântece populare, loc în care au mai performat încă 80 de artiști consacrați sau debutanți, arătând frumusețea portului și cântecului tradițional, toate acestea în curtea Așezământului social – filantropic de la Hârja care a adunat aproape 1000 de persoane din toate colțurile țării și mai ales fii satului care au venit acasă din diaspora special pentru acest eveniment.
În cadrul taberei au fost organizate mai multe ateliere de cultură, artă și tradiție: olărit, scupltură, pictură, lumânări decorative, șezătoare, cântec și dans popular, momente în care voluntarii și alte persoane pregătite în aceste domenii au putut înfăptui lucrări artistice deosebite.
Seara de duminică a adus multă bucurie la focul de tabără, acolo unde copiii au fost premiați la cele 7 secțiuni ale Olimpiadei de cultură, artă, tradiție și spiritualitate. Totodată copiii și voluntarii au putut oferi momente artistice deosebite la „Seara talentelor”, fiind apreciați de toți cei prezenți.
Luni, 2 septembrie, tabăra s-a încheiat prin intonarea imnului, feedback-ul copiilor, voluntarilor, însoțitorilor și organizatorilor, cu promisiunea că peste un an vor reveni la Hârja, aici unde s-au legat prietenii pe viață și unde au curs multe lacrimi la despărțirea lor. (Pr. Ilarion Mâță)