Tabără de tineret şi adolescenţi, la Asociaţia ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, prin Sectorul social – filantropic, a găzduit în perioada 22 – 27.07.2016 tabăra de adolescenți și tineri creștini ortodocși ai eparhiei și nu numai, în parteneriat cu Asociația ”Oastei Domnului”.

După găzduirea taberei de vară pentru copii „Unde ești copilărie?” din perioada 15 – 20 iulie, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a găzduit și tabăra de adolescenți și tineri din cadrul aceleiași comunități de creștini. Tabăra de tineret s-a desfășurat în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și a avut ca temă „Lepădarea de sine”.

La această activitate cultural – educațională și socială, au luat parte un număr de 40 de tineri și 10 coordonatori, creștini ortodocși din județul Bacău și din mai multe regiuni ale țării. Aceștia și-au început programul în ziua de vineri, zi în care au făcut cunoștință, au fost prezentați coordonatorii, s-au realizat grupele de tineri, s-a citit regulamentul și s-au făcut repartizările îpe grupe de activități.

A doua zi a taberei a început cu rugăciunea de dimineață realizată în Biserica Parohiei „Sf. Gheorghe” și a continuat cu explicarea Sfintei Proscomidii de către Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul Sectorului social – filantropic. După micul dejun, tinerii au format echipe și au realizat prima lor ieșire pe munte, în apropierea satului Hârja. Activitățile au continuat la centru cu atelierele de lucru, cu dezbateri despre „Cum ne atingem scopul pentru care trăim?”, cu Taina Sfintei Spovedanii și a Sfintei Euharistii.

Duminica petrecută de tineri în cadrul taberei a început cu participarea acestora la Sfânta Liturghie și cu vizionarea unui film și dezbatere pe baza acestuia. Activitățile tinerilor din această zi au avut ca teme: „Care este rolul meu în Biserica parohială?”, „Taina Sfântului Botez” și „Iubirea de sine”.

Educația religioasă a continuat în fiecare zi pe care tinerii au petrecut-o în cadrul taberei, ziua de luni fiind dedicată Explicării și săvârșirii Sfintei Liturghii, respectiv Liturghia Catehumenilor, de către pr. Pimen Lupu. Tot în această zi, tinerii s-au deplasat la Salina Târgu-Ocna, descoperind astfel, pe lângă frumusețea locului, frumusețea creației și a Creatorului. Ziua s-a sfârșit cu vizionarea filmului „Gifted Hands”, acesta fiind urmat de discuții libere pe tema filmului.

În penultima zi de tabără, tinerii și-au continuat activitatea explicării și săvârșirii Sfintei Liturghii a credincioșilor până la Epicleză. Spre sfârșitul zilei, tinerii și-au finalizat lucrările și proiectele începute în cadrul atelierelor de lucru dintre acestea pictură, icoane pe sticlă, quilling, confecționarea metanierelor, teatru, cântare și poezie. Seara s-a încheiat cu un binemeritat foc de tabără, unde tinerii au rememorat ideile principale și toate cele învățate în cadrul taberei organizate de Asociația Oastea Domnului.

Ultima zi a taberei pentru tineri a avut ca activitate principală evaluarea cunoștințelor dobândite pe parcursul celor 5 zile. Testarea a fost urmată de organizarea festivității de premiere a tuturor celor implicați în organizarea și coordonarea taberei cu tema „Lepădarea de sine”.

Tabăra a fost posibilă prin implicarea tuturor coordonatorilor dar, şi a unor slujitori precum pr. Pimen Lupu de la Mănăstirea Certege din Sibiu, o persoană activă şi implicată pe toată perioada taberei, precum şi pr. Petru Roncea ce a dinamizat activitatea prin discursul şi atelierul propus de sfinţia sa.

Tema aleasă pentru această tabără de tineret este cât se poate de actuală, într-o societate bazată pe mult individualism ce a construit un prototip al tânărului ”crescut” de media și rețelele de socializare, evidențiindu-se diferența dintre pretențiile lui și capacitatea proprie de a oferi pe măsura a ceea ce primește, între  aparențele care le afișează și furstările lui, toate fiind machetate pe structura omului care este permisiv cu sine și foarte critic cu ceilalți. ”Iubirea de sine” și ”lepădarea de sine”, două tema abordate paralel în această tabără, au ajutat tinerii și adolescenții participanți să conștientizeze rolul misionar pe care îl dețin acum în comunitatea parohială din care fac parte și, mai mult ca oricând, aplecarea spre întrajutorarea celorlalți tineri și persoane aflate în dificultate. La fel de mult, dimensiunea socială a adolescentului a fost abordată cu prioritate în cadrul Centrului medico-social eparhial de la Hârja, beneficirii instituției fiind deosebit de încântați de importanța care li s-a oferit în toată această perioadă.

 (Pr. Ilarion Mâţă)