În perioada 22-24 iulie a.c., prin implicarea părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, parohia ,,Buna Vestire” din comuna Cașin, județul Bacău a fost gazdă a peste 70 de tineri care au participat la activități cu totul speciale menite să îi ajute la o comunicare eficientă și la redescoperirea valorilor satului tradițional de odinioară. Alături de ei au fost și voluntari din Iași precum și câțiva preoți din protopopiatul Onești care sunt specializați în lucrul cu tinerii. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ultima zi a fost prezent la spectacolul de încheiere părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural.
Tinerii au putut participa la ateliere precum ora cu duhovnicul, hand-made, dansuri populare tradiționale românești și pictura pe pânză. De asemenea, au participat la un foc de tabără, la o vânătoare de comori, precum și la jocuri olimpice. Toate acestea nu au făcut decât să îi apropie pe ei între ei și mai ales să îi apropie mai mult de Dumnezeu. Au participat și la Sfânta Liturghie unde au asistat și la o cateheză în cadrul căreia au descoperit mai multe aspecte interesante despre cum se face slujba proscomidiei.
Mulțumim din suflet ierarhului nostru, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru că a binecuvântat acest eveniment în premieră în parohia noastră. Gândul nostru, al organizatorilor este acela de a da roluri tinerilor în Biserică și de a le da șansa să își descopere darurile și talanții ca mai târziu să îi pună în valoare oriunde vor merge propovăduind numele lui Dumnezeu și ajutorul Maicii Domnului care a fost și ocrotitoarea taberei noastre. Simona Halep nu s-a rușinat să zică unei planete întregi că Maica Domnului este mereu în mintea ei și să mărturisească credința ei ortodoxă, le-a spus tinerilor părintele protopop Ioan Bârgăoanu, care este și parohul acestei comunități de credință.
Este un timp în care oamenii primesc foarte mult în zilele noastre le rămâne doar să ofere mai departe. Ne dorim ca tinerii beneficiari ai acestei tabere să devină voluntari anul viitor și să întoarcă bucuria primită anul acesta nu doar celor din satul lor ci și altor tineri care privesc spre cer așteptând un mesaj de la Dumnezeu că ei sunt importanți și contează pentru cineva., a declarat doamna profesoară Otilia Bârgăoanu.
La finalul evenimentului a fost prezent la spectacolul de încheiere și părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale, care a transmit binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, a felicitat pe organizatori și a oferit alături de aceștia diplome participanților și voluntarilor.
Aceste activități trebuie să devină o normalitate fiind o necesitate pastoral-misionară pentru comunitățile parohiale. Dragi tineri alături de organizatori ați aprins în această zonă o flacără diafană care va trebui să lumineze pentru că fiecare dintre dumneavoastră sunteți generația cea nouă, generația iubirii lui Dumnezeu și a mărturisirii credinței noastre creștin ortodoxe, a spus pr. Daniel Marari, inspector eparhial.
Nu am crezut că pot să mă simt așa de bine într-o tabără care să fie organizată de biserică. Este un sentiment special pentru mine să pot descoperi tradiția satului românesc și să descopăr cum se face slujba Proscomidiei din cadrul Liturghiei și ceea ce înseamnă ea cu adevărat pentru oameni și pentru legătura lor cu Dumnezeu, a declarat Ștefania Mocanu, participantă la această tabără care este studentă la University of Bristol din Londra, Marea Britanie.
Toți voluntarii, la finalul taberei, după ce au vizitat cascada din zonă și au servit un păstrăv bine gătit au analizat în ultima seară a evenimentului punctele tari și slabe ale taberei. Pe cele forte le vom repeta iar pe cele slabe le vom transforma în puncte tari la următoarea tabără de aici. Tinerii sunt importanți pentru lumea de astăzi și mâine. Ceea ce vor face astăzi se va răsfrânge asupra viitorului societății, a precizat domnul formator Raj Bostan, coordonatorul voluntarilor. (pr. Valentin Chircu)