Stagiul de practică al Școlii Postliceale Sanitare de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman, la Centrul social - medical de la Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 26 februarie 2016, elevii Școlii Postliceale Sanitare din cadrul Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”  Roman au realizat prima etapă din stagiul de practică de specialitate la Centrul social – medical pentru persoane vârstnice de la Hârja, din cadrul Proiectului educațional de practică profesională  intitulat “Tinerii în slujba vârstnicilor. Grijă pentru sănătatea trupului și a sufletului”.

Activitatea se înscrie într-un amplu proiect educațional, realizat între Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”  Roman - Școala Postliceală Sanitară și Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, ce are scopul realizării stagiului de practică profesională din programa analitică, la anumite discipline ce fac obiectul intervenției medicale geriatrice, paliative, neurologice și de urgență din cadrul serviciilor oferite de Centrul socio-medical de la Hârja.

Directorul Liceului Teologic, Pr. Ionuț Amărinii a oferit posibilitatea și elevilor seminariști să poată lua contact cu realitatea socială și medicală cu care se confruntă credincioșii cărora, în viitor, le pot fi păstori duhovnicești.

Grupul de elevi a fost însoțit de Pr. Arhimandit Andrei Ioniță, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale de la Roman și cadru didactic al Școlii Postliceale Sanitare. Vizita la Căminul de bătrâni a bucurat în mod special persoanele vârstnice, stagiarii anului I și II, monitoritorizând funcțiile vitale ale beneficiarilor și oferindu-le florile dragostei și ale recunoștinței. Tot ei au fost cei care au oferit daruri și alimente de bază necesare preparării hranei zilnice de la Cantina centrului.

În sala de ședințe a Centrului au vizualizat filmul documentar al asociației, după care au intrat în contact cu realitățile sociale și medicale ale centrului. La sfârșitul zilei, oaspeții au vizitat atelierele de lucru, Patiseria și Brutăria socială, Paraclisul și Biserica din Hârja.

”Această experiență comună este utilă atât schimbului intergenerațional, cât și susținerii terapiei medico – sociale a beneficiarilor. Elevii stagiari ce studiază în prestigioasa școală teologică romașcană au marele privilegiu de a se forma nu numai profesional, medical, ci și spiritual. Regăsim printre elevi și multe monahii care și-au dedicat viața atât slujirii lui Hristos, Mirele Cel Ceresc, cât și slujirii aproapelui aflat în suferință. Ortodoxia și ortopraxia sunt regăsite în acest parteneriat dintre o școală teologică și  un centru social – medical, ambele având menirea de a oficia Liturghia aproapelui”, a precizat pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.