Sprijin financiar oferit de Patriarhia Română Complexului rezidențial social–medical pentru persoane vârstnice de la Hârja

În contextul răspândirii pandemiei cu noul coronavirus și a depistării pozitive a unor beneficiari și mai multor angajați din cadrul Complexului rezidențial social–medical pentru persoane vârstnice din Hârja, Părintele Patriarh Daniel, prin Decizia patriarhală nr. 6604, a aprobat astăzi, 10.07.2020, un ajutor financiar în valoare de 30.000 lei, pentru a sprijini depășirea crizei medicale, sociale, financiare și de resursă umană cu care se confruntă instituția de la Hârja.

La inițiativa Sectorului Social–filantropic al Patriarhiei Române, coordonat de Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, în cadrul Proiectului  social–medical „Ajutăm cu bucurie”, Asociația "Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja", membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, a primit acest sprijin pentru a depăși momentele dificile cu care se confruntă Complexul rezidențial social–medical de la Hârja, care funcționează cu binecuvântarea și sprijinul direct permanent al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, încă din anul 2006.

Părintele Patriarh Daniel, propovăduitor al iubirii milostive a Preasfintei Treimi, sensibil și devotat misiunii slujirii semenului aflat în suferință, și-a îndreptat atenția spre cei 105 vârstnici, persoane cu dizabilități și boli paliative, cât și asupra celor 70 de ostenitori ai acestei instituții social-medicale.

Izolarea preventivă la locul de muncă, din data de 7 aprilie până pe 15 iunie, a tuturor angajaților a determinat dublarea costurilor de alimente și utilități, achiziționarea unor cantități foarte mari de echipamente de protecție și produse igienico-sanitare, utilizarea unor dispozitive noi de dezinfecție pentru tot complexul și spațiile exterioare, contaminarea mai multor angajați și spitalizarea lor, retragerea mai multor  angajați de frica îmbolnăvirii, lipsa de personal de îngrijire, închiderea cantinei sociale, a blocului alimentar și a brutăriei proprii, toate acestea au determinat schimbări majore în managementul organizațional și acumularea de deficit financiar fără precedent în istoria de 14 ani a insituției social-medicale de la Hârja.

Părintele Patriarh Daniel, pe data de 23 noiembrie 2013, la slujba de sfințire  a Centrului social-medical (o clădire P+1+M de 1185 mp cu o clinică și cabinete medicale la parter pentru fizio și kinetoterapie, Ecografie, cabinet medical de urgență, Telemedicină pentru boli interne și cardiologie, săli de socializare, bibliotecă, capelă, saloane pentru pacienți), cât și la inaugurarea Centrului multfuncțional de economie socială din data de 29 martie 2016 ( o clădire de tip P+1+M de 420 mp cu ateliere de broderieși țesătorie tradițională, lumânări decorative și alte ateliere de terapiei ocupațională intergenerațională pentru copii și vârstnici), a delegat pe părintele consilier patriarhal de la Sectorul social–filantropic pentru a transmite urările de bine, solidaritatea față de persoanele greu încercate îngrijite în cadrul instituției de la Hârja și a oferit tot sprijinul logistic, financiar și spiritual de care a fost nevoie.

Aducem mulțumiri Preafericirii Sale pentru suportul financiar oferit în contextul crizei în care ne aflăm, cât și pentru dragostea pe care o poartă față de toți ostenenitorii, binefăcătorii și viețuitorii acestui Centrului social–medical de la Hârja, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Pr. Ilarion Mâță - Președinte Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”)