Curtea bisericii din Cotu Vameș s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor sosiți duminică, 1 septembrie, în prima zi a anului bisericesc, pentru a participa la slujba de sfințire a celui mai impresionant locaș de cult construit în mediul rural în Eparhia Romanului și Bacăului după 1990.
Târnosirea bisericii și sfânta Liturghie au fost oficiate, în prezența moaștelor Sfântului Nectarie de la Eghina, de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți.
Această poartă către cer situată în imediata apropiere a municipiului Roman, cu hramul ”Buna Vestire” și ”Înălțarea Domnului”, a fost înălțată cu jertfă și dragoste între anii 1993-2013.
Cu ocazia acestui moment deosebit, preotul Sânică Palade, parohul bisericii, și preotul Vasile Iancu au primit din partea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, ordinul patriarhal ”Sf. Împărați Constantin și Elena” pentru clerici, iar d-l Gianpietro Franchini, pentru implicarea în construcția acestui locaș de cult a primit același ordin pentru laici. Distinciții de vrednicie au primit și alți binefăcători și ostenitori din parohia Cotu Vameș.
Binecuvântarea ridicării sfântului locaș a fost dată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Eftimie, iar piatra unghiulară a fost așezată de Preasfințitul Episcop Ioachim Vasluianul în data de 25 martie 1993. Proiectul sfântului locaș a fost conceput de către arhitectul Amâiei Constantin, pictura interioară aparține lui Hulașu Marian, iar pictura catapetesmei a fost realizată la mănăstirea Văratec.
Lucrările de construcție au fost coordonate de preotul paroh Sânică Palade și preot Vasile Iancu, care au fost sprijiniți cu multă râvnă de vrednicii credincioși ai acestei parohii, precum și de alți binefăcători.