Slujire și binecuvântare la Biserica Copiilor din Roman

Pelerini, copii și tineri au participat astăzi, 9 septembrie, la hramul Bisericii ”Sfinții și Drepții Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana” din municipiul Roman. La sărbătoarea Bisericii Copiilor din urbea mușatină a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ctitorul acestui sfânt locaș.

 

La Biserica ”Sfinților și Drepților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana” din municipiul Roman au răsunat astăzi glasurile tinerilor prezenți la rugăciune în locașul consacrat ca fiind o biserică a copiilor. Din urbea mușatină, din alte orașe sau veniți tocmai de la Hârja, tinerii au participat la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Ierarhul și-a serbat patronul spiritual în atmosfera de comuniune liturgică din spațiul sacru al bisericuței, pe care a ctitorit-o în imediata apropiere a Catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Cuv. Parascheva”, conferind dimensiune creștină unui spațiu altădată aproape pustiu.

În cuvântul de învățătură rostit în fața celor prezenți, ierarhul a readus în atenție familia creștină, aflată într-un moment de încercare pe care trebuie să-l depășească în comuniune de rugăciune. Înaltpreasfinția Sa a precizat faptul că în familie nu este nevoie de reformă și divizare, ci de comunicare și dragoste de Dumnezeu. ”În ziua Sfinților Părinți să ne amintim fiecare că aparținem unor părinți, unor tradiții ancestrale, că aparținem lui Dumnezeu, Cel Care a creat familia umană din persoane conștiente și libere, ca să slăvească pe Creatorul cerului și al pămânului. Când comunitatea se preface în societate este grav, întrucât vine diavolul care scindează. În familie nu se face niciodată reformă. Or, când apar legi și oameni care împart și divizează familia, comunitatea, atunci se instalează criza. Într-o comunitate se poate să fie o criză, de exemplu să fie sărăcie, însă când ești sărac și cel de lângă tine e sărac, atunci o bucată de pâine o împarți cu celălalt. Însă, societatea este întotdeauna antagonistă. Se creează spații în care lumea se adună fără să se cunoască, trăiește fără să se iubească și moare fără să se jelească. Orice familie are două scopuri. Iar cel biologic este acela de a aduce pe lume copii, pe care să-i crească, să-i educe să devină oameni între oameni. Să nu uităm că abia atunci este om, când îl poți scrie cu ”O” majuscul. Oare, în aceste zile, în acești ultimi ani, de ce familia a intrat în această criză? Amintiți-vă că, înainte, circula expresia care venea din Occident ”copiii străzii”, pe care nu o găseam nici în dicționare, nici în lexicoane. Știu că sunt familii cu mulți copii, dar de unde să aibă strada copiii săi? De aceea trebuie accentuat și factorul social, deși nu ne-a trimis Dumnezeu să facem o nouă ordine socială în lume. Ne-a trimis să propovăduim Cuvântul, care să fie ziditor și mântuitor până la sfârșitul veacurilor, și să păstrăm comuniunea de iubire în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Să nu intre la poporul român criza familiei, care nu este doar nucleul societății, ci una din imaginile frumoase ale Împărăției lui Dumnezeu!”, a declarat, printre altele, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

”Biserica aceasta, pe care am numit-o a copiilor, este frecventată de tineri și aici vin din ce în ce mai mulți copii. Cine intră în acest spațiu, devine și el copil, așa cum ne spune Mântuitorul Hristos. Zilele trecute, priveam la chipul unui copil botezat aici și vedeam în el chipul Împărăției lui Dumnezeu. Prin copii, familia participă la edificarea Împărăției lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.

Sărbătoarea Sfinților și drepților Părinți Ioachim și Ana s-a încheiat cu un moment cultural-duhovnicesc realizat de tinerii de la Hârja, sub coordonarea preotului Ilarion Mâță, directorul Așezământului Social-filantropic ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

(Pr. Constantin Gherasim)