În ziua de pomenire a Sfinților Cuvioșilor Părinți români Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara, joi, 3 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, arhidiaconul Vlad Nicolae Samoilă a fost hirotonit în treapta de preot.
Joi, 3 septembrie 2020 soborul preoților și diaconilor Catedralei arhiepiscopale din Roman a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească în sfântul chivot mușatin închinat Sfintei Parascheva, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În cadrul liturgic, arhidiaconul Vlad Nicolae Samoilă, după o slujire de 7 ani în această treaptă preoțească la Catedrala arhiepiscopală, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Roman, Protopopiatul Roman.
În cuvântul de învățătură adresat familiei candidatului la preoție și tuturor celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a apreciat activitatea didactică întreprinsă de părintele Vlad Samoilă ca profesor de Educație Muzicală la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, implicare sa în viața misionară a eparhiei prin coordonarea corurilor seminariale „Laudamus” și „Melozii Romanului”, dar și pe cea liturgică desfășurată ca arhidiacon la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Totodată, l-a îndemnat să trăiască în mod plenar prezența dinamică a harului lui Dumnezeu în lucrarea sa liturgică și pastorală:
Pentru cel care este chemat la această demnitate de slujitor al Liturghiei și la toate celelalte ascultări misionare ale Bisericii ziua hirotoniei este în sine o sărbătoare. Mă bucur că părintele Vlad s-a angajat la această slujire liturgică pe care încearcă să o trăiască în toată plenitudinea ei lăsând misterul să vorbească prin faptele pe care le va împlini. Preotul are multe responsabilități, iar între acestea se regăsește reactualizarea misterului liturgic în propria sa misiune și viață. La aceasta îl îndemn pe părintele Vlad, nu la repetarea tainei, ci la retrăirea misterului liturgic în cadrul fiecărei liturghii sfinte pe care o va săvârși. Făcând aceasta, va intra în universul liturgic al lui Hristos și în prezentul continuu al lui Dumnezeu care începe încă de aici deoarece Împărăția lui Dumnezeu este în noi, iar urcușul spre ea este epectatic și veșnic.
La final, părintele Vlad Samoilă și-a exprimat recunoștința față de familia personală care l-a sprijinit, profesorii care l-au format și colegii de slujire, mulțumind totodată Ierarhului pentru binecuvântarea și încrederea acordate în noua misiune preoțească.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale din Roman.