Slujire arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Roman, în Duminica a IV-a după Rusalii

Duminică, 6 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară amenajat în proximitatea Catedralei arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. În cadrul Sfintei Liturghii, arhidiaconul Florea George Alexandru a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Roman.

În Duminica a IV-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară situat în latura de NE a Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. După rostirea solemnă a pericopei evanghelice specifice acestei duminici (Matei 8, 5-13), cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor prezenți de către preotul Iulian Amariei, slujitor la Catedrala arhiepiscopală și cadru didactic de disciplina Religie, care a vorbit despre semnificațiile teologice ale vindecării slugii sutașului de către Mântuitorul Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre puterea vindecătoare a harului Duhului Sfânt care se arată lucrătoare atunci când credincioșii mijlocesc vindecarea celor pe care îi poartă în rugăciune, în timpul participării lor la Sfânta Liturghie:

„Sfântul Serafim de Sarov spune că toată viața trebuie să fim în căutarea Duhului Sfânt, să dobândim harul permanent, căci nu putem să trăim fără suflare de viață sau fără acea energie care vine de la Dumnezeu în inimile noastre. Toate acestea se petrec întotdeauna în Liturghie, când primim putere mare, pe care nu o putem măsura cu mijloacele noastre convenționale. Puterea acestei energii de a penetra creația o primim în Sfânta Liturghie. Așa cum ați auzit din pericopa evanghelică citită astăzi, noi nu ne rugăm doar pentru noi înșine, ci și pentru cei care nu sunt prezenți, care au anumite ascultări de a face lucruri în zi de sărbătoare. Noi care suntem astăzi aici, avem datoria de a spune în rugăciunile noastre către Dumnezeu neputințele și neajunsurile celor pe care îi purtăm în inima noastră și să trăim cu convingerea că Hristos Domnul va aduce bucurie și mângâiere în viața lor”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adus la cunoștința credincioșilor prezenți evenimentul care va avea loc în ziua de 20 iulie, când, la Centrul eparhial de la Roman, va avea loc hirotonia întru arhiereu a Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, vorbind despre lucrarea înnoitoare a Bisericii, desfășurată prin ierarhii ei, după modelul Sfinților Apostoli:

„La cerința noastră expresă, Sfântul Sinod a desemna pe un părinte care a fost timp de zece ani Superior al Așezămintelor Românești la Locurile Sfinte, pe Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, un călugăr adevărat, care a trăit de la 21 de ani în mănăstire, a urmat treptele formării teologice și duhovnicești sub îndrumarea unor mari teologi ai Ortodoxiei românești, a fost stareț pe la mănăstirile din București, și apoi a fost trimis să împlinească misiunea Bisericii noastre la Ierusalim, unde S-a născut și trăit Domnul nostru Iisus Hristos. Biserica este cea care se întinde de la o margine la alta a lumii. Ea propovăduiește adevărul revelat, că Hristos este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, venit la plinirea vremii pentru a ne scoate pe noi din robia păcatului și a morții. Deci venirea unui nou arhiereu în Eparhia Romanului și Bacăului ne face o mare bucurie și aceasta este o bucurie pentru sufletul meu deoarece simt că l-am ales pe cel pe care l-a ales Dumnezeu, la inspirația Duhului Sfânt. Dumnezeu alege și sfințește, iar nouă doar ni se pare, așa cum găsim scris: „părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă” (Fapte 15,28). Apostolii s-au reunit în Sinodul Apostolic de la Ierusalim după ce au peregrinat în anumite părți și au văzut felul de manifestare al popoarelor care constituiau atunci Imperiul Roman, și toți împreună, predicând cuvântul Evangheliei, se adunau și analizau problemele întâlnite în misiunea lor. De aceea, când este de luat o hotărâre în Biserică, Sfântul Sinod este singura autoritate a unei Biserici autonome și autocefale de a lua decizii asupra problemelor. Este o disciplină în Biserică pe care nu o are nicio instituție din statele moderne actuale, secularizate sau nu”.

În cadrul Sfintei Liturghii, arhidiaconul Florea George Alexandru a fost hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Roman, Protopopiatul Roman, unde va împlini misiunea de preot slujitor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Parascheva” din Roman.