Cler și popor s-au adunat în rugăciune la racla ce adăpostește o părticică din sfintele moaște ale Sfintei Parascheva, aflată în Catedrala arhiepiscopală din Roman, cu prilejul Vecerniei hramului acestui sfânt chivot mușatin închinat ocrotitoarei întregii Moldove. Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, soborul slujitorilor a oficiat slujba Vecerniei sub protia Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covesnei și Harghitei.
După oficierea Vecerniei, soborul preoților și pelerinii prezenți s-au rugat împreună cu cei doi ierarhi, ascultând slujba Acatistului Preacuvioasei Parascheva ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
După slujba acatistului, Preasfințitul Părinte Andrei a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură prezentând în rezumat viața sfintei și peregrinarea sfintelor ei moaște până ce acestea au ajuns în Moldova, mai întâi la Roman, prin voievodul Petru Rareș, apoi la Iași, după un secol, prin voievodul Vasile Lupu, în anul 1641. Totodată, Ierarhul a precizat faptul că prin minunile sale Sfânta Parascheva devine pentru creștinul de astăzi un exemplu de desăvârșire a vieții: „Într-o lume dezrădăcinată, Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iași sute de mii de pelerini, iar bisericile răspândite azi pe toată fața pământului mărturisesc credința neclintită în puterea dată Sfintei de a arăta prin minunile sale că Dumnezeu este prezent în inima omului care își pregătește ființa pentru a deveni casă a Lui și loc al descoperirii lucrărilor Sale”.
În numele clerului și credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit Preasfințitului Părinte Andrei pentru slujire și cuvânt, dar și pelerinilor pentru prezență și împreună-rugăciune. Apoi a subliniat faptul că pelerinii care în aceste zile se reculeg în capitala Moldovei la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Parascheva, se opresc pentru închinare și în Catedrala arhiepiscopală din Roman.
La final, credincioșii s-au închinat la racla cu sfinte moaște și la icoana sfintei așezate în naosul catedralei, fiind miruiți de cei doi ierarhi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.