Slujbă de Te Deum, oficiată în parohiile din Protoieria Sascut

 

Duminică, 24 ianuarie 2021, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohiile din Protopopiatul Sascut a fost sărbătorită ziua Unirii Principatelor Române.

Împlinirea celor 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859) a fost marcată în bisericile din Protoieria Sascut prin oficierea slujbei de Te Deum pentru acest moment important din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, ce a avut loc într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Astfel, după oficierea slujbei Sfintei Liturghii de către preoții parohi alături de credincioși, la slujba de Te Deum au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea dezideratului Unirii Principatelor Române.

În cuvântul de învățătură, preoții au relatat enoriașilor prezenți că această slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu a fost oficiată în memoria celor care, cu solidaritate și sacrificiu pentru unire, s-au implicat în realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, făcând precizarea că Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

Momentul memorial al omagierii celor care au contribuit cu mult curaj, înţelepciune şi conştiinţă patriotică la realizarea Micii Uniri, s-a încheiat în clinchetul clopotelor bisericilor din Protopopiat, ce au răsunat în tandem, preț de câteva minute.

Istoric

“Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România".

pr Gabriel Albu