Slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Eftimie Luca, la Roman

03 Noiembrie 2018

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, în ziua de pomenire a celor adormiți, cunoscută în tradiția românească și ca „Moșii de toamnă”, după oficierea Sfintei Liturghii de către preoții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba parastasului, la trecerea a patru ani de la nașterea în ceruri, pentru vrednicul de pomenire Ierarhul Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

 

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat astăzi, 3 noiembrie a.c. la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de soborul preoților și diaconilor de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Sfânta Liturghie a fost urmată de parastasul oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la trecerea a patru ani de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit în această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76 ierarh pe scaunul de la Roman.  În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii.

 În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea ierarhului care a marcat timpul său prin activitatea derulată în anii de slujire.

Faptul că zi de zi, timp de patru ani, trecem pe lângă mormântul paradigmaticului Episcop de Roman, devenit Arhiepiscopul Eftimie, este un semn al prețuirii noastre și al legăturii noastre cu el, legătură duhovnicească pe care nimeni nu o poate rupe. Nimeni nu poate rupe aceste peceți ale dragostei  pentru părinții duhovnicești mai ales și pentru părinții noștri după trup care ne-au adus în această lume. Evident că pomenirea moșilor și strămoșilor noștri, a înaintașilor, a părinților noștri duhovnicești care au stat la baza formării noastre intelectuale, duhovnicești și culturale este un semn că  prezența lor ne îndeamnă a păstra legătura de comuniune cu ei.

Ierarhul a mai spus:

Înaltpreasfințitul Eftimie a fost un om paradigmatic și vreau să aduc mărturie că de fiecare dată când merg la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe aproape că fiecare membru își aduce aminte de neuitatul Arhiepiscop Eftimie Luca al Romanului și Bacăului. Noi trebuie să fim acel liant, care ne așezăm pe temelia înaintașilor noștri și continuăm opera lor spirituală și administrativ-duhovnicească.Timpul Arhiepiscopului Eftimie nu a fost prielnic pentru Biserică pentru că el s-a împărțit între moarte și înviere, într-un fel de război și pace și el a știut să coordoneze viața acestei Eparhii printre aisbergurile care puteau lovi Biserica pe care o conducea cu multă înțelepciune. A avut încredere tot timpul în Dumnezeu și El l-a inspirat să ia deciziile  bune pentru ca această Eparhie să își continue drumul celor 600 de ani aici la Roman. Este o datorie sacră ca și noi, la patru ani de la trecerea sa la cele veșnice să îi facem pomenire și sperăm ca în fiecare an să ne adunăm aici la mormântul său unde să punem o floare, o rugăciune și o lacrimă pentru mântuirea sa.

La final, părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor de la Roman.

  (Pr. Daniel Marari)