Slujbă de pomenire la patru ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ioan Negoiță

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a II-a din Postul cel Mare, în  Parohia Păncești Sascut s-a oficiat slujba Parastasului pentru cel ce a fost primul protopop al Protoieriei Sascut, părintele Ioan Negoiță, la patru ani de la trecerea sa în veșnicie.

Astfel, după încheierea Sfintei Liturghii, preoții din comunitățile învecinate, alături de părintele protoiereu Alexandru Grigoraș, sub protia delegatului Centrului eparhial, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, au săvârșit slujba Parastasului, moment la care a participat și mulțime de credincioși care păstrează vie memoria celui care le-a fost paroh, duhovnic și apropiat, precum și a părintelui slujitor al acestui Sfânt Altar, părintele Ionuț-Ovidiu Cerbu.

În cuvântul de mângâiere adresat la final, părintele arhimandrit Andrei Ioniță le-a vorbit despre importanța cinstirii acestor doi vrednici părinți, transmițând totodată binecuvântarea Chiriarhului:

“Preacucernice părinte protopop, preacucernici părinți, distinsă familie, m-am gândit la psalmul lui David care spune că “o mie de ani sunt ca o zi și o zi ca o mie de ani”. Adică timpul trece atât de repede, încât nici nu simțim. Este un moment în care, ca de fiecare dată, în fiecare an, ne adunăm aici, preoți, prieteni și rude ai celor doi părinți care au plecat unul după altul spre lumina Împărăției lui Dumnezeu. De aceea, rugăciunea pe care am făcut-o astăzi împreună, în cea de-a doua duminică a Postului celui Mare, în această perioadă de urcuș duhovnicesc spre lumina lui Hristos, suntem convinși că a fost primită și ascultată de către Dumnezeu. Este un bun prilej astăzi de a-i  pomeni pe ce doi părinți, pe care i-am cunoscut cu toții. Au fost buni colaboratori, cu o bogată activitate pastorală și misionară. Au marcat istoria acești părinți prin tot lucrul pe care l-au împlinit cu multă râvnă. De aceea, se cuvine să îi pomenim noi preoții la Sfânta Proscomidie prin părticica pe care o așezăm pe Sfântul Disc, dar și dumneavoastră, credincioșii, să îi pomeniți în rugăciunile dumneavoastră”.

La rândul său, protoiereul locului a mulțumit tuturor pentru faptul că au venit să cinstească memoria celor doi părinți plecați în Împărăția lui Dumnezeu:

“Mulțumim Bunului Dumnezeu că astăzi am primit râvna cea bună de a împlini această misiune pe care o avem ca urmași ai acestor părinți dragi sufletelor noastre, de a veni la mormintele lor, de a înălța rugăciuni pentru sufletele lor, iar ei de acolo, din Împărăția lui Dumnezeu, întorc rugăciunile pentru noi înaintea Tronului lui Dumnezeu. De aceea, este o misiune și o datorie sfântă a preoților protoieriei noastre în a veni an de an sau de fiecare dată când drumurile lor duc către protoieriei, la căpătâiul părinților, ca la unii ce sunt întemeietori ai protoieriei noastre și, bineînțeles, rugători înaintea lui Dumnezeu”.

După acest moment de împreună rugăciune, toți cei prezenți au participat la agapa frățească. 
 

(Pr. Apostu Ionuț-Alexandru)