La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman s-a oficiat astăzi, 27 iunie, o slujbă de mulțumire la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, întors de la lucrările Sfântului și Marelui Sinod desfășurat în Creta.
Întors de la Sfântul și Marele Sinod, la care a participat în calitate de membru al delegației Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a asistat astăzi, 27 iunie, la slujba de Te Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Sub protia arhimandritului Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului, în cadrul slujbei de mulțumire s-au rugat preoții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, numeroși preoți din Protopopiatul Roman și credincioși romașcani. La sfârșit, părintele arhimandrit a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei Arhiepiscopii și asupra arhipăstorului său, ierarh care și-a înscris numele în rândul personalităților Bisericii Ortodoxe care au participat la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Această prezență constituie o cinste și o bucurie pentru străvechiul scaun episcopal din Moldova. În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dat slavă Preasfintei Treimi pentru toate cele rânduite în această perioadă încărcată de evenimente importante pentru Biserica noastră, mulțumind preoților și credincioșilor care n-au contenit rugăciunile pe toată perioada Sfântului și Marelui Sinod. ”V-ați străduit să fiți în rugă permanentă și în lucrare, ca Dumnezeu să ne inspire, pe cei care am fost în acest Sfânt și Mare Sinod. Știm că în protoieriile și mănăstirile eparhiei noastre s-au oficiat rugăciuni și privegheri, iar noi am simțit această stare de smerenie și iubire, căci Dumnezeu a fost cu noi și ne-a ajutat. Vă mulțumesc că, în tot acest timp, aici, acasă, ați lucrat, v-ați rugat și, după cum a fost sfatul nostru, la plecare, în toată Eparhia s-au făcut rugăciuni, privegheri, ceea ce înseamnă că ați fost împreună cu noi, v-ați rugat ca Duhul Sfânt să ne lumineze în lucrarea noastră acolo. A fost rânduit de Providență să fim cei care să împlinim acest act și este o cinste pentru Eparhia Romanului și Bacăului”, a declarat ÎPS Ioachim. ”Aducem binecuvântarea lui Dumnezeu și harul Său care a lucrat prin noi, căci în Biserică lucrarea este sinergică. Trebuie să continuăm pe această linie, cea lăsată de Mântuitorul Hristos, trăită de Sfinții Apostoli, de părinții postapostolici, de părinții Bisericii până la noi. S-a scos în evidență că Ortodoxia noastră este unică, lucrătoare, dreapta credință, păstrătoare a adevărului de credință lăsat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a mai spus Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
”Evident, prezența noastră acolo a fost în comuniune și s-a dovedit că numai comuniunea este cea în care lucrează Iisus Hristos prin Sfântul Duh. De aceea, să rămânem și să lucrăm ceea ce trebuie potrivit cu Tradiția Sfintei noastre Biserici, totdeauna având conștiința că suntem mâinile prelungite ale lui Dumnezeu. Să facem lucrarea Sa în Biserica văzută de pe pământ. Se vor spune multe, se vor trage concluzii, însă dincolo de orice trebuie să știți că faceți parte dintr-o Biserică vie care spune ceva contemporaneității”, a mai adăugat ierarhul. ”Noi suntem lucrătorii viei, trimiși cu mandat de Mântuitorul Iisus Hristos, și trebuie să fim în conlucrare, responsabili și coresponsabili. Fiecare să se coresponsabilizeze în lucrarea sa în Biserică, căci am fost trimiși misionari în lume, iar misionar înseamnă a fi trimis; iar voi, dacă ați fost trimiși în lume, Îl reprezentanți pe Hristos și, în chip văzut, Hristos este vizualizat, în fiecare eparhie, de ierarhul locului, rânduit canonic. Am simțit prezența Duhului Sfânt, acea efuziune a Duhului Sfânt, pentru că fiecare zi a lucrările a început cu Sfânta Liturghie. S-a simțit în Liturghia de după Liturghie, adică în hotărârile care s-au luat. A fost o lucrare de credință foarte complexă”, a spus Arhiepiscopul Ioachim, care a evidențiat și rolul de referință pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română, prin cuvântul Întâistătătorului Său. ”S-a dovedit că în Biserica Ortodoxă, care părea parcelizată, sinodalitatea este cea care poate da noi direcții în ceea ce privește lucrarea Bisericii în contemporaneitatea din care facem parte. La Sfântul și Marele Sinod din Creta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat dovadă de mult echilibru, cuvântul său fiind percutant, în consens și acceptat, căci Biserica Ortodoxă Română este o Biserică vie, lucrătoare, cu o viață pastorală cu totul aparte, în contextul timpurilor diversificate și complexe pe care le trăim. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a încheiat ÎPS Arhiepiscop Ioachim. (Pr Constantin GHERASIM)