Sâmbătă, 31 decembrie 2022, în Ajunul Anului Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de preoți din administrația eparhială și de preoți slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, a săvârşit slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum la Începutul Noului An.
La Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, sâmbătă seara, 31 decembrie 2022, la trecerea înspre Anul Nou 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat, începând cu ora 23.30, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, ca ofrandă de mulţumire pentru anul ce a trecut şi ca binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noul an calendaristic civil.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat clericilor și credincioșilor prezenţi la slujba dintre ani un cuvânt duhovnicesc, îndemnând la o viață care să tindă spre unitate duhovnicească și progres spiritual: „Avem în faţă un An Nou. Întotdeauna trebuie să asociem Anul Nou cu omul nou, petecul nou, cu vinul nou, așa cum spune Mântuitorul Hristos. Biserica, prin Evanghelie şi preoţii ei, vine să ne ofere o perspectivă nouă în sensul speranţei, viziunii şi dorinţei de a rămâne cu toţii în unitate duhovnicească. Iar unitatea duhovnicească presupune progres spiritual continuu. Omul trebuie să înţeleagă că nu este indicat să se obişnuiască nici cu răul şi nici cu binele. Pentru că stagnarea înseamnă moarte. De multe ori oamenii pierd din vedere timpul mare și trăiesc în timpul mic cotidian, neglijând prezentul și resursele care te ajută să dialoghezi cu Dumnezeu. Anul care a trecut să fie bun trecut. Dumnezeu vrea ca să avem în minte viitorul. Deci, treceţi peste toate greutăţile pe care le-aţi avut şi mergeţi înainte. Dumnezeu vrea ca să privim doar înainte, să lăsăm resentimentele în urmă”.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre identitatea pe care creștinii o au în numele lui Dumnezeu, sărbătorit la fiecare început de an, și despre mulțumirea și recunoștința față de Dumnezeu: „Să nu uităm că Anul Nou “începe când Logosul veșnic primește un nume frumos, divin”. Numele este cel care dă de fapt identitatea persoanei, numele în tradiția antică ebraica însemna prezența persoanei înseși, cum este cazul lui Iahve. Anul Nou începe cu precizarea identității creștine și a prezenței permanente a lui Dumnezeu în viața noastră. Să vă amintiți în permanență rugăciunea numelui: Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi păcătoșii. Nae Ionescu în cursul său de metafizică spunea că în biserică nu există singular, ci doar plural, pentru cã în „noi” sunt inclus și eu și cei pe care îi port în inima. Să ne ajute Dumnezeu în Noul An ca să vedem împlinite măcar jumătate din rugăciunile noastre pe care le-am făcut în anul trecut. Ca să se întâmple dorinţa aceasta, cea mai potrivită stare cu care trebuie să începem Noul An este rugăciunea de mulţumire. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că “Dumnezeu nimic nu cere de la oameni, decât sufletul recunoscător pentru binefacerile pe care le-a primit de la El”. Când omul nu mulţumeşte, el se dezumanizează. Omul credincios mulţumeşte permanent lui Dumnezeu pentru că trăieşte în creaţia El şi o foloseşte. „Să rămâneți smeriți și irenici, având pe Hristos protector”, iar cuvintele Sale să răsune în inimi: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum o dă lumea vã dau Eu. Să nu se tulbure inima voastrã, nici să se înfricoșeze” (Ioan 14,27). Să binecuvânteze Dumnezeu cununa anului ce a început, iar anul Nou- 2023 să fie pentru toți și pentru toate un an bineplăcut Domnului!”
Răspunsurile la strană au fost date de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, toți preoții și credincioșii prezenți au fost miruiți de Ierarh.