Slujbă arhierească la noapte dintre ani în Catedrala arhiepiscopală din Roman

01 Ianuarie 2022

Vineri, 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de preoți din administrația eparhială și de preoți și diaconi slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, a săvârşit slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum la Începutul Noului An.

Câteva zeci de credincioși romașcani au participat vineri, 31 decembrie la slujba tradițională din Ajunul Anului Nou, săvârșită în Catedrala mușatină a Romanului de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Începând cu ora 23.00, soborul restrâns al preoților și diaconilor a oficiat slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos ca pregustare a Praznicului Împărătesc al Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, când se reactualizează importanța numelui Pruncului Iisus și a numelui primit la Botez de către fiecare creștin.

Apoi, au fost înălțate rugăciuni ca ofrandă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra țării, a clerului bisericesc și a cinului monahal, a fiilor și fiicelor eparhiei în anul ce a trecut, dar și de cerere și de binecuvântare a anului nou calendaristic.

În atmosfera de aleasă sărbătoare, prilejuită de cinstirea ultimei zile a anului 2021, la ceas de bilanț spiritual și material, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța consumării timpului în lumina învățăturilor Evangheliei și despre folosul duhovnicesc al rugăciunii, amintind totodată faptul că Anul Nou 2022 a fost închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugăciunii și sfinților isihaști.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, preoții și credincioșii prezenți au fost miruiți de Ierarh, apoi au primit, după cum este tradiția la sărbătorile de iarnă, produse de panificație coapte în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.