Marți, 1 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Valea Budului, cu prilejul sărbătorii hramului acestei oaze de spiritualitate băcăuană. În cadrul liturgic a fost oficiată și Sfânta Taină a Hirotoniei.
Situată la 6 kilometri de orașul Bacău, pe drumul care leagă municipiul Bacău de Moinești, Mănăstirea de la Valea Budului este un reper pe harta obiectivelor monahale ale Eparhiei Romanului și Bacăului. Încă de la înființarea sa, această mănăstire de maici, sub coordonarea stavroforei Magdalena Budeanu, a reușit să împletească armonios programul liturgic și osteneala specifică viețuirii monahale, cu programele culturale și misionare eparhiale implementate aici prin colaborarea fructuoasă cu numeroase parohii din Protopopiatul Bacău. Toată această lucrare, încununată de prezența liturgică și misionară a ierarhului, în contextul oficierii Sfintei Taine a Maslului în perioada posturilor mari de peste an și a Sfintei Liturghii arhierești, a evidențiat dinamismul vetrei de sihăstrie de la Valea Budului și deschiderea către o misiune adaptată timpurilor actuale.
Ca în fiecare an de la înființarea celei mai tinere obști monahale din Protopopiatul Bacău, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent și la sărbătoarea hramului din acest an, organizată în data de 1 octombrie, cu prilejul preacinstirii Acoperământului Maicii Domnului.
Sărbătoarea hramului mănăstirii a început de la primele ore ale dimineții cu oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Pelerinii veniți din împrejurimi, dar și din urbea băcăuană, s-au rugat împreună cu Ierarhul la acest moment de sărbătoare pentru obștea monahală, asistând totodată la hirotonia întru preot a diaconului Blanaru Ionuț Marian, care după stagiul de pregătire liturgică își va împlini misiunea pastoral-misioanară în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Șerbești, Protopopiatul Bacău.
Un moment deosebit al sărbătorii l-a constituit rostirea de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a Imnului închinat Maicii Domnului, creație imnografică a Înaltpreasfinției sale, în fața Icoanei Maicii Domnului Ierusalimitissa, adusă de la Parohia Măgura, Protopopiatul Bacău, pentru a înfrumuseța și a împlini acest eveniment.
Predica zilei a fost adresată pelerinilor de către preotul Eduard Cozma, paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bacău și cadru didactic la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, care a vorbit despre necesitatea Bisericii de a închina o sărbătoare Maicii Domnului în care să se arate calitatea ei de protectoare a celor care doresc asemănarea cu Dumnezeu. De asemenea, părintele profesor a subliniat importanța însușirii de către credincioși a virtuților Maicii Domnului și chemarea ei în rugăciune, ca mijlocitoare către Fiul ei pentru ocrotirea și mântuirea oamenilor.
„Răbdarea și umilința au fost practicate de Maica Domnului la modul sublim, la modul desăvârșit. Nu întâmplător pericopa de astăzi face referire la Marta și Maria. La Marta care era împărțită între treburile lumești și la Maria care era dedicată întru totul Domnului, Mântuitorul Hristos ținând să evidențieze calitățile ei ca fiind superioare celor ale Martei. De-a lungul a 2000 de ani Hristos Domnul a intrat în multe case, dar a rămas în puține inimi. Este bine să știm că dacă Hristos îți va intra în casă, e foarte important să-ți rămână în inimă. Nu poți exclude din relația ta cu Hristos pe Maica Domnului pentru că orice mamă este legată într-un mod veșnic și absolut de fiul ei. În viața noastră trebuie să luăm modelul Maicii Domnului, care era supusă întru toate lui Dumnezeu, și al Mariei, sora lui Lazăr, care asculta cuvântul lui Dumnezeu. Maica Domnului, prin acoperământul ei, este realitatea fundamentală pe care oamenii trebuie să se bazeze în relația lor cu Hristos. Nu poți ajunge la Hristos decât prin maica Lui, iar Maica Lui este cea care a practicat umilința și răbdarea”.
La finalul Sfintei Liturghii, referindu-se la semnificațiile sărbătorii hramului mănăstirii supranumite Meteora Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a îndemnat pe pelerinii prezenți să rămână sub acoperământul Maicii Domnului și purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru ca astfel să simtă prezența slujitoare a sfinților și să poată gusta din bucuria cuminecării cu Trupul și Sângele Domnului:
„După acest moment liturgic, parcă fiecare ar vrea să rămână aici, pe Meteora Bacăului, la umbra Crucii și sub acoperământul Maicii Domnului. Liturghia pe care am oficiat-o este aceeași pe care o săvârșesc îngerii și sfinții lui Dumnezeu din ceruri, în Liturghia Cosmică, slujită sub protia lui Hristos Domnul, Marele Arhiereu. Ne bucurăm că suntem astăzi aici și vă îndemn să vă gândiți la orice acoperământ sau năframă sau voal care vine din ceruri și se așază pe capul fiecăruia dintre noi. Cât de bine este să fii la adăpost atunci când este frig. Dacă nu avem pe timp de iarnă ceva călduros care să acopere corpul nostru, atunci vom simți frigul și ne vom îmbolnăvi. Odată ce ieșim de sub acoperământul Maicii Domnului sau de sub mantia milostivirii lui Dumnezeu, înseamnă că ne sustragem comuniunii și comunității și ne rătăcim crezând că suntem pe calea cea mai bună și mai sigură către Dumnezeu. Din experiența de veacuri a Bisericii se arată că nimeni niciodată nu se poate mântui în manieră egoistă, ci întotdeauna în comuniune, comunicare și comunitate, peste care se așază ca un acoperământ cuminecarea. Împlinind aceste patru direcții, fie că stăm sub acoperământul Maicii Domnului, fie că stăm sub mantia milostivirii lui Dumnezeu, care acoperă lumea, Dumnezeu ne însoțește pe propria noastră Golgotă și ne mântuiește”.
Totodată, în cuvântul său, Înaltpreasfinția sa a amintit faptul că anul acesta obștea monahală de la Valea Budului serbează împlinirea a 10 ani de la resfințirea paraclisului închinat Sfintei Mironosițe întocmai cu Apostolii Maria Magdalena și Sfintei Cuvioase Parascheva, și a 11 ani de la înființarea mănăstirii.
„Astăzi serbăm și 11 ani de când am deschis această mănăstire pe care am numit-o Metoc Chiriarhal și care oferă tuturor celor care ajung aici, preoți și pelerini, pace și concordie, dar și o pravilă continuă, specifică rânduielii vieții monahale. De aceea, când veți pleca de aici, să luați o picătură de har”.
Prezent la această sărbătoare, preotul protopop Eugen Ciuche a vorbit despre activitatea dinamică a obștii monahale coordonate de stavrofora Magdalena Budeanu, dar și despre faptul că aici este locul unde cei mai mulți dintre preoții nou hirotoniți primesc prin mâinile ierarhului hirotesia întru duhovnic pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale enoriașilor încredințați spre păstorire în parohiile unde au fost trimiși să-și împlinească vocația preoțească.
La finalul evenimentului, stavrofora Magdalena Budeanu, stareța Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, în numele obștii monahale, a mulțumit preoților care au liturghisit cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș și pelerinilor veniți pentru rugăciune la acest popas duhovnicesc, dar și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, căruia i-a oferit o icoană cu ocrotitoarea mănăstirii.
(Pr. Valentin Băltoi)