Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a constituit prilej de bucurie duhovnicească pentru creștinii din parohia Berești-Sascut. Lăcaşul de cult ocrotit de Sfântul Pantelimon şi-a serbat vineri, 27 iulie 2012, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un impresionant sobor de 60 de preoţi şi diaconi
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a constituit prilej de bucurie duhovnicească pentru creștinii din parohia Berești-Sascut. Lăcaşul de cult ocrotit de Sfântul Pantelimon şi-a serbat vineri, 27 iulie 2012, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un impresionant sobor de 60 de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba Aghezmei mici, la finalul căreia biserica parohială a fost binecuvântată cu apa sfinţită. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Dragoş Munteanu, inspector în cadrul Sectorului patrimoniu şi construcţii al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut.
„În locașul de cult, ce datează din veacul al XIX-lea, a venit pentru a binecuvânta și a se ruga împreună cu creștinii din această comunitate, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, consfințind încă o dată comuniunea între tradiție și dreapta credință păstrata de veacuri în Biserica Ortodoxă. Alături de Preasfinția Sa s-a aflat de un impresionant sobor, alcătuit din toți preoții Protopopiatului Sascut, veniți pentru a lua parte la festinul spiritual din parohia Berești”, a spus părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Bucuria duhovnicească a acestei zile a fost prefațată de aducerea raclei cu sfintele moaște din Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Cuv. Parascheva”din Roman, spre închinare tuturor credincioșilor din această parohie.
După slujba de sfințire a Apei Mici, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim a citit rugăciuni de dezlegare, de iertare, precum și rugăciuni pentru poporul binecredincios, dar şi pentru ploaie întru rodirea pământului.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța păstrării credinței ortodoxe, indiferent de presiunile și ispitele ce vin asupra noastră, plecând de la modelul Sfântului Mucenic Pantelimon. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toți enoriașii parohiei care, deși într-o zi caniculară, au lăsat deoparte grijile lumești pentru a fi în rugăciune și comuniune cu episcopul locului, sub omoforul căruia au identitate în Mântuitorul Iisus Hristos.
Un moment emoționat l-a constituit și cuvântul preotului Dumitru Izvoranu, acum în etate de 95 de ani, care a păstorit această parohie timp de aproape 40 de ani. “Prin ascultarea de ierarhul locului și prin împlinirea cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră și faptele noastre, ne regăsim în legătura adevăratei iubiri în Hristos. Hramul bisericii noastre înseamnă în primul rând comuniunea celor vii cu cei adormiți, în Biserica Ortodoxă, pentru că Dumnezeul nostru este al tuturor”, a declarat, printre altele părintele Izvoranu, care i-a mulțumit Preasfințitului pentru faptul că a slujit astăzi în mijlocul acestei comunități.
La sfârșit PS Episcop Ioachim i-a oferit părintelui Dumitru Izvoranu icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, iar credincioșilor prezenți la biserică iconițe și cărți de rugăciuni.