Sute de credincioşi au fost prezenţi în data de 7 aprilie 2013, în Duminica Sfintei Cruci, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Ioachim a vorbit celor prezenţi despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor.
”Duminica a treia din Postul Mare evaluează în mod deosebit latura duhovnicească a semnificaţiilor jertfei Mântuitorului şi rezonanţa lor în viaţa nevoitorului. Postul Mare este o perioadă a răstignirii faţă de păcatele proprii şi urmarea poruncii hristice de purtare a crucii (Marcu 8, 34), însă asumarea acestui efort nu e posibilă decât dacă e pusă în legătură directă cu venerarea Crucii lui Hristos, singura mântuitoare şi generatoare de sens. Ea eficientizează celelalte cruci personale. Efortul răstignirii personale din Păresimi ne este uşurat de gândul la Crucea aducătoare de viaţă a lui Hristos. Răstignirea noastră are ca finalitate ridicarea din păcat şi îmbrăţişarea vieţii, iar acesta este motivul pentru care cinstirea Crucii este aşezată în mijlocul postului, aşa cum pomul vieţii veşnice a fost sădit în mijlocul Edenului, parcă voind să ne anunţe că drumul spre viaţă trece prin cruce. Lemnul Crucii, asemenea pomului vieţii, poate fi pricină de poticnire sau mijloc al îndumnezeirii. Crucea împarte viaţa ostenitorului în două etape, una a nevoinţelor şi luptelor cu propriile neputinţe, ca o concentrare asupra propriei fiinţe, apoi, din a doua jumătate, prin asumarea crucii, nu ne mai aparţinem, ci suntem ai lui Hristos, încorporaţi pătimirilor Sale şi biruinţei Sale, taina suferinţei Mântuitorului devenind imbold şi mângâiere pentru nevoitori. Dincolo de cruce se ridică soarele Învierii”, a spus Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii să-și reîntoarcă privirea către semenii lor, mai ales în această perioadă de post și rugăciune.
”Renunţarea la sine şi angajarea în slujirea aproapelui ne aşază într-o stare de linişte, de odihnă a fiinţei, umplându-ne de bucurie duhovnicească ce nu e posibilă altfel decât ca renunţare totală la sine: „nu putem face totul pentru celălalt, dacă ţinem la plăcerile noastre egoiste“, a mai spus Preasfinția Sa, care a conchis ”să ne ajute Dumnezeu să purtăm aceste cruci pentru a purcede calea mai departe către asemănarea cu Dumnezeu. Să înîțelegm că ne va ușura necazurilor. Nu vă opriți în fața crucii cu Hristos sângerând pe ea, ci vedeți dincolo, pe Hristos înviat. Asumați-vă până la sfârșit, în mod conștient ostenelile și nu deznădăjuiți atunci când acestea vă apasă, căci mai devreme sau mai târziu Hristos vă va da un răspuns la toate acestea”.
În cadrul slujbei de astăzi, Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Bogdan-Ionel Piștea pe seama parohiei ”Sf Arhangheli”- Filipești, com. Bogdănești, Prot. Onești, iar pe tânărul teolog Simeon Purice întru diacon urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Grozești-Oituz, Protopopiatul Onești.