Singura biserică din Protoieria Sascut pusă sub ocrotirea Sf. Cuvios Paisie de la Neamț și-a sărbătorit ocrotitorul

Biserica "Sf. Ier. Nicolae și Sf. Cuv. Paisie de la Neamț" din localitatea Blaga, comuna Dealu Morii, Protoieria Sascut, a îmbrăcat marți, 15 noiembrie 2022, veșmânt de sărbătoare întru cinstirea celui de-al doilea ocrotitor al parohiei: Sf. Cuvios Paisie de la Neamț.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sărbătoarea hramului a început dis de dimineață prin săvârșirea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți sub protia preotului Grigoraș Alexandru, protoiereu al Protoieriei Sascut, cu participarea autorităților locale și a unui număr mare de credincioși din comunitate.

În cadrul slujbei, protoiereul Grigoraș Alexandru a ținut un cuvânt de învățătură despre post, rugăciune și nevoință, ca unelte ale creștinului prin care se poate curăți de păcate și patimi și prin care îl poate dobândi pe Duhul Sfânt, ca mijloc de sfințire și de atingere a stării de sfințenie, asemeni viețuirii Sfântului Paisie de la Neamț. 

Totodată, a transmis cuvântul de binecuvântare și felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru toate realizările administrativ gospodărești și pastoral misionare săvârșite de preotul paroh Lăcătușu Vasile, împreună cu enoriașii încredințați spre păstorire, în toți cei 22 de ani de când a fost trimis duhovnic al acestei comunități. 

La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea dată ca biserica aceasta să primească al doilea ocrotitor pe Sf. Cuv. Paisie de la Neamț și pentru toată purtarea de grijă pe care mereu a arătat-o față de comunitate, rugându-l pe părintele protoiereu să-i transmită Înaltpreasfinției Sale că este așteptat să vină să sfințească în anul care vine osteneala acestor enoriași harnici și darnici. Mulțumirile s-au îndreptat și către părintele protoiereu, către autoritățile locale și către toți cei care până în prezent au contribuit la înfrumusețarea, pictarea și restaurarea acestei  biserici.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, clerul și credincioșii prezenți s-au deplasat la cealaltă biserică a parohiei, în satul Hazu, unde a fost sfințită o troiță care adăpostește un izvor de apă captat cu ajutorul Primăriei Dealu Morii de la 1 km distanță, care va deservi nevoile bisericii și ale enoriașilor prezenți la slujbe.