Sinaxa monahală s-a întrunit la Roman

Astăzi, 27 februarie, în săptămâna Lăsătului sec de brânză, la Centrul eparhial de la Roman a avut loc Sinaxa anuală lărgită a stareților și starețelor Eparhiei Romanului și Bacăului.

În partea întâi a zilei s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către soborul stareților și duhovnicilor eparhiei, iar în cadrul liturgic s-a făcut pomenire deosebi pentru duhovnicii care nu mai sunt printre noi, și care au trecut recent în odihna lui Dumnezeu: Părintele Epifanie de la Măgura, Părintele Emilian de la Ciolpani, Părintele Antonie de la Giurgeni, Părintele Arsenie de la Berzunți, Părintele Calistrat de la Pogleț, Părintele Mihail și stavrofora Evlampia de la Parincea, Părintele Isaia Țugurlan de la Bogdana. Toți aceștia au contribuit la revigorarea monahismului în Eparhia Romanului și Bacăului întrucât, practic, în perioada comunistă nu mai exista nicio mănăstire pe teritoriul canonic al Eparhiei, decretul 410 din 1959 fiind aplicat cu acrivie în Eparhia Romanului și a Hușilor de atunci.

Acum trei ani, în cele 33 de mănăstiri și schituri duceau viață după rânduielile statornicite de canoane și rânduieli bisericești, 423 de monahi și monahii, numărul lor fiind în continuă creștere.

În cadrul slujbei au fost hirotesiți întru duhovnici  părintele Sava Matei și părintele Timotei Spoială de la mănăstirea Bogdana. Corul Diaconia a dat răspunsurile la strană.

După partea liturgică a Sinaxei din această zi, monahii și monahiile s-au deplasat în sala „Sf. Ierarh Dosoftei” unde s-au desfășurat lucrările după ordinea de zi statornicită în prealabil.

Între temele propuse pentru analiză amintim aducerea la cunoștință a hotărârilor Sfântului Sinod referitoare la pelerinaje și procesiuni cu sfinte moaște sau icoane făcătoare de minuni, dar și aspecte de ordin administrativ, juridic, economic și duhovnicesc de actualitate, care trebuie implementate în mănăstiri după noile norme și reglementări bisericești și civile.

La conferință au fost prezentate ultimele apariții editoriale apărute la Editura Filocalia. Este vorba despre cartea Evanghelia astăzi, semnată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim Giosanu și despre cartea Prețuire si neuitare, apărută sub semnătura domnului profesor Constantin Adamovici din Roman. Acestea au fost oferite de către părintele exarh Serafim Huzdup fiecărui părinte stareț și fiecărei maici starețe.