Ediția de anul acesta a sinaxei monahale mitropolitane a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a fost găzduită de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în data de joi, 8 mai 2025. La eveniment au participat cinci ierarhi, membri ai sinodului mitropolitan, și peste 160 de stareți și starețe din tot atâtea mănăstiri de pe raza jurisdicțional-canonică a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
De la primele ore ale dimineții, invitații au participat la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de soborul ierarhilor și al preacuvioșilor părinți, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, în străvechiul chivot mușatin închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun.
Din soborul slujitorilor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, preacuvioși părinți arhimandriți din administrația eparhială a celor patru eparhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența preacuvioșilor părinți stareți și a preacuvioaselor maici starețe din mănăstirile aflate în jurisdicția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți în rugăciune preacuvioși părinți stareți și preacuvioase maici starețe care s-au nevoit în vetrele de sihăstrie moldave și au trecut în veșnicia lui Dumnezeu, dar a căror amintire a rămas vie în memoria ucenicilor din obștile monahale de astăzi.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, gazda evenimentului din această zi, a vorbit despre decizia luată în cadrul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de a se organiza sinaxe monahale mitropolitane, prin rotație, în fiecare dintre cele patru eparhii. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru faptul că i-a oferit ocazia de a găzdui și organiza sinaxa din acest an în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului:
„A binevoit Dumnezeu ca ca această zi să fie dedicată călugărilor și călugărițelor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin reprezentanții lor. În Mitropolia noastră există un monahism viu, a căror viețuire aș putea-o numi praxis și teosis. Călugării s-au adunat acolo nu pentru a da viabilitate unor ziduri, ci pentru a da slavă lui Dumnezeu că au reușit să se retragă din lume, rugându-se pentru lume. Potrivit înțelegerilor din Sinodul Mitropolitan s-a hotărât ca sinaxa stareților și starețelor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei să se desfășoare aici la Roman. Ne bucurăm pentru faptul că Liturghia este bucurie și astăzi s-a hotărât ca programul să înceapă cu Sfânta Liturghie. Ați venit ca reprezentanți ai mănăstirilor voastre și scopul acestei întâlniri este să ne rugăm împreună și astăzi, privindu-vă, m-am simțit îmbrăcat în chipul îngeresc. Aripile călugărului sunt rugăciunea pe care o dobândește în Liturghie și cu aceste aripi urcă deasupra munților, scopul său fiind acela de a ajunge pe culme. Ajuns pe culme, călugărul nu a făcut decât jumătate din drumul său. Conținutul vieții duhovnicești începe dincolo de culmea mulților, unde ai nevoie de antrenament duhovnicesc. Ai nevoie de aripile rugăciunii și ale ostenelilor și cu acelea te duci mai departe către scopul și finalitatea care este Cerul. Să fim asemenea îngerilor lui Dumnezeu pentru a ne împărtăși de vederea Lui”.
La rândul său, Părintele Mitropolit Teofan a sintetizat în câteva cuvinte rolul pe care Sfinții născuți de pământul binecuvântat al Moldovei l-au avut în viața ucenicilor lor și despre virtuțile care i-au ajutat să dobândească Împărăția cerurilor, ei continuând să fie modele pentru monahii și monahiile de astăzi:
„Vă adresez mulțumire pentru găzduire, pentru organizarea acestei întâlniri, pentru osteneala dumneavoastră și a colaboratorilor. Nădăjduim în mila Domnului în această zi mare închinată Apostolului Iubirii Dumnezeiești, Sfântul cuvântător de Dumnezeu, Apostolul Ioan. Să avem parte de mila Domnului revărsată asupra mănăstirilor din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ne vom apleca astăzi pentru câteva clipe asupra vieții a patru mari sfinți cuvioși care s-au născut în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De la ei învățăm că nu există viață monahală fără răbdare, cum mărturisește Sfântul Cuvios Cleopa. Aflăm de la ei că fără blândețe și bunătate nu putem dobândi Împărăția Cerurilor, cum a mărturisit prin viața și cuvântul său Sfântul Paisie Olaru de la Sihăstria. Înțelegem că smerita cugetare pe care înaltul părinte Dionisie cel orb de la Colciu, a arătat-o ca fiind țara care îl duce pe creștin către Cer. Dar toate acestea, și răbdarea și bunătatea și smerita cugetare nu se dobândesc decât prin jertfă, prin luptă, prin ușa cea strâmtă, lucru pe care Părintele Petroniu Tănase îl amintea adesea, arătându-l în viața lui și propovăduindu-l călugărilor din jurul său. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi și-L rugăm să-și așeze mâna Sa asupra noastră, asupra acestei preafrumoase și străvechi catedrale, asupra chiriarhului locului, asupra membrilor Sinodului Mitropolitan, asupra părinților stareți și a maicilor starețe, a părinților și măicuțelor din cele peste 160 de mănăstiri. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta și să-L rugăm ca cei care vor veni după noi, arhierei sau călugări, să preia ceva din duhul părinților de altădată, pe care și noi încercăm să-l înrădăcinăm în ființa noastră”.
După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10.30, s-au desfășurat lucrările Sinaxei monahale mitropolitane, în Altarul de vară din incinta Centrului eparhial de la Roman.
Sesiunea de comunicări a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan care a adresat membrilor sinaxei un cuvânt de bun venit și a precizat motivația întâlnirii din această zi.
Desfășurându-se în contextul Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea, în cadrul acestei întâlniri, patru preacuvioși părinți din administrația eparhială a celor patru eparhii, au prezentat în cadrul unor comunicări aspecte duhovnicești din viețile Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria, a Părintelui Petroniu de la Prodromu și a Sfântului Dionisie de la Colciu, pe care „i-au născut” binecuvântatele plaiuri ale Moldovei. Cei patru părinți arhimandriți au prezentat în fața auditoriului referatele pregătite, între sesiunile de comunicări fiecare ierarh adresând celor prezenți câte un cuvânt de suflet, după cum urmează:
Preacuviosul Părinte Arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor, a prezentat comunicarea cu tema „Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria” în care a surprins câteva repere biografice care au reliefat activitatea sa misionară în perioada comunistă și suferințele cauzate de autoritatea asupritoare, dar și relația pe care a avut-o cu fiii și fiicele duhovnicești și cu nevoitorii din Mănăstirea Sihăstria, fiind numit pentru profilul său apologetic „soldat în oastea Împăratului împăraților”.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rememorat fragmente de timp din perioada petrecută ca frate și ulterior ca monah la Mănăstirea Sihăstria, și totodată a vorbit despre ascultarea primită în perioada comunistă de tristă amintire, precizând faptul că „pe atunci nu știa că stă la picioarele unor sfinți”. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre Părintele Cleopa ca teolog și misionar autodidact, orator trimis de Dumnezeu într-un timp anume și pentru un context istoric anume. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a relatat câteva dintre experiențele duhovnicești trăite alături de Sfântul Cuvios Cleopa în pădurile Sihăstriei, împreună cu alți frați întru slujire monahală. În încheierea cuvântului său, Ierarhul a dat citire unui icos din Acatistul alcătuit de Înaltpreasfinția Sa pentru Sfinții Cleopa și Paisie, îndemnând pe toți cei prezenți la urmarea exemplului vieții acestora și la împlinirea îndemnurilor duhovnicești păstrate în paginile de neuitare ale cărților sau prin viu grai, în apoftegmele transmise de ucenici.
Preacuviosul Părinte Arhim. Melchisedec Velnic, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat lucrarea cu titlul „Părintele Petroniu Tănase de la Prodromu”, relatând experiența personală trăită alături de acest părinte nevoitor, în călătoriile și căutările sale, în perioada când era novice, și învățăturile duhovnicești primite de la el. Apoi a prezentat datele biografice, viața și nevoințele sale monahale, studiile urmate și tezaurul teologic lăsat moștenire ucenicilor, aducând în actualitate câteva dintre învățăturile sale și vorbind despre echilibrul său interior reflectat în viața de obște, dar și despre smerenia sa. Totodată, părintele arhimandrit Melchisedec a subliniat faptul că la construcția de piatră și la cea duhovnicească a obștii, un factor decisiv l-a avut echilibrul lăuntric al Părintelui Petroniu. Fidelitatea acestui părinte paradigmatic față de locul de nevoință și preocuparea sa față de formarea duhovnicească a membrilor obștii monahale de la Prodromu se reflectă în taina relației dintre ucenic și duhovnic.
Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre două bucurii care i-au animat sufletul în această zi: pe de o parte faptul că întâlnirile în sinaxă sunt precedate de participarea în comuniune de rugăciune prin oficierea Sfintei Liturghii, care este „supraviețuirea lui Hristos în noi”, iar pe de altă parte experiența trăită alături de Părintele Petroniu Tănase, reflectată în scrisorile primite de ierarh de la marele duhovnic atonit. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre virtutea trezviei care este „mersul lui Dumnezeu în atenția noastră și urmărirea lui Hristos permanentă” și despre posibilitatea dobândirii ei, precum și despre calitatea sfinților de a transmite ucenicilor o stare sufletească specială, dincolo de cuvinte și de învățături.
Preacuviosul Părinte Nicolae Dănilă, Exarh admninistrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat lucrarea cu titlul „Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria”: În cadrul acestei comunicări, părintele arhimandrit a caracterizat profilul duhovnicesc al acestui sfânt pe care l-a numit un reper de echilibru și vindecare duhovnicească în scaunul spovedaniei. Apoi, părintele exarh a prezentat câteva date biografice din viața sfântului, moștenirea spirituală familială, experiența monahală și influența duhovnicilor în viața sa. Părintele arhimandrit a subliniat faptul că viața Sfântului Paisie este un model viu de retragere interioară a unui nevoitor care și-a modelat viața ascetică sub influența Sfintei Teodora de la Sihla. Până la mutarea sa în „colțișorul de Rai” el a fost un formator de călugări care a modelat caractere, a îndrumat generații întregi de duhovnici și rămâne pentru posteritate o icoană vie a Ortodoxiei românești, un sfânt al tăcerii, al smereniei și al rugăciunii.
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a vorbit despre evenimentul prilejuit de descoperirea Sfintelor Moaște ale Sfinților Cleopa și Paisie din data de 28 aprilie la care a fost martor și despre semnele care au însoțit darul sfințeniei rămășițelor pământești ale acestora. Preasfinția sa a subliniat faptul că descoperirea osemintelor a fost pe măsura viețuirii acestor sfinți ai Sihăstriei, ca lucrare a harului, ele nefiind altceva decât mărturii materiale ale sfințeniei vieții lor. Totodată, preasfinția sa a mărturisit cu emoție bucuria și profunda trăire duhovnicească pe care le-a simțit participând la acest eveniment.
Preacuviosul Părinte Arhim. Zaharia Curteanu, Exarh administrativ al Episcopiei Hușilor, a prezentat lucrarea cu titlul „Părintele Dionisie Ignat de la Colciu”, reactualizând câteva date biografice, formarea duhovnicească în Sfântul Munte Atos și modelul viețuirii isihaste atonite transmis ucenicilor care s-au nevoit în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. Totodată, părintele arhimandrit a vorbit despre harismele Sfântului, smerita cugetare și mângâierea sufletelor celor care îi cerea ajutorul. El rămâne pentru posteritate un model de nevoință și reper spiritual pentru pelerini și monahi, o călăuză de încredere a conștiinței prin simpla sa prezență. „Smerenia, ascultarea și tăierea voii” reprezintă în scrierile sale dimensiunile vieții monahale, temelia vieții duhovnicești care este zidită pe ele. Personalitatea duhovnicească a Sfântului Dionisie se aseamănă cu a celorlalți sfinți omagiați în contextul zilei de astăzi, aceste convergențe spirituale arătând lucrarea unitară a harului dumnezeiesc.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre experiența și rigurozitatea pravilei împlinite de monah la chilia sa și participarea la serviciul divin public, nevoință care trebuie să treacă dincolo de neputințele fizice personale, așa cum reiese din viețile sfinților Paisie, Cleopa și Dionisie. De asemenea, Preasfinția Sa a adus în discuție exemplul părintelui Sebastian, nevoitor în Mănăstirea Putna, care spunea că „cine iubește Biserica, Biserica îl va ține pe el”. Acest exemplu concret, prezentat sub formă de apoftegmă, aduce în actualitate prioritatea pe care monahul trebuie să o acorde vieții duhovnicești și echilibrul care e necesar să fie prezent între viața activă și viața contemplativă a nevoitorului.
După sesiunea de comunicări, a urmat prezentarea volumului „Voturile monahale în Biserica ortodoxă Română între Dreptul Canonic și Dreptul Civil”, semnat de Protos. Iustin Taban și apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În prezentarea făcută de însuși autorul volumului s-a precizat faptul că această apariție editorialistică este o lucrare de teologie și drept care arată statutul monahal în Biserică și Societate.
Prezentarea volumului a fost urmată de ultima parte a evenimentului: Sinaxa monahală eparhială. Fiecare ierarh, însoțit de stareții și starețele din Eparhie, s-au retras în locații diferite pentru a discuta subiecte de actualitate pentru viața monahală eparhială. Arhiepiscopia Iașilor și-a desfășurat lucrările în Altarul de vară din incinta Centrului eparhial; Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în Sala de ședințe a Centrului eparhial; Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în Sala de ședințe a Casei „Sf. Ierarh Dosoftei”, iar Episcopia Hușilor în Paraclisul „Sfântul Antipa de la Calapodești”.
Evenimentul s-a încheiat cu agapa frățească organizată în Sala „Sf. Ierarh Dosoftei” a Centrului eparhial de la Roman.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Pr. Valentin Băltoi