Sinaxa anuală a preoților militari de caritate din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În data de 19 aprilie 2021, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, a avut loc Sinaxa anuală a preoților militari de caritate.

Acest eveniment a fost organizat în urma  darului  făcut de Prefericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României, preoților de caritate din Arhiepiscopia Romanului și Băcăului, constând în Dimplome omagiale și plachete oferite cu prilejul încheierii Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români și a implicării deosebite în lucrarea social - filantropică și misooară a Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul a debutat în Catedrala arhiepiscopală cu slujba de dimineață (Utrenia și Ceasurile), urmată de  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la care a participat și IPS Ioachim, înconjurat de soborul  preoților militari de caritate și consilierul social, Pr. Ilarion Mâță. După încheierea Sf. Liturghii, a fost săvârșită slujba de Te-Deum, aducând mulțumire Preamilostivului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra preoților de caritate și familiilor lor. La aceste slujbe au participat părinții consilieri și inspectori din administrația eparhială, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Diaconia a Catedralei arhiepiscopale.

Apoi,  preotul consilier Ilarion Mâță a evocat activitatea misionară desfășurată de preoții militari de caritate în Anul comemorativ al filantropilor creștini ortodocși români și programul social – misionar implementat de aceștia în unitățile militare.  Consilierul administrativ, preotul Alexandru Zamfir, a evidențiat rolul preotului de caritate în unitățile militare și  a dat citire Diplomelor omagiale oferite de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, fiind înmânate celor șase preoți militari de caritate din eparhia Romanului și Bacăului, angajați ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Justiției de însuși Ierarhul eparhiei. 

După cuvintele adresate de cei doi consilieri,  IPS Ioachim, în cuvântul de învățătură, a subliniat misiunea socială importantă a clericului de caritate în aceste instituții militare:

Mă bucur că Prefericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat lucrarea voastră misionar-filantropică, precum și această atitudine pe care ați adoptat-o sfințiile voastre către celălalt. Atunci când faceți o binefacere, când ați fost angajați într-o acțiune militară, instituțională sau duhovnicească, nu ați ezitat să răspundeți. Slavă lui Dumnezeu pentru acești preoții ai eparhiei noastre care își desfășoară activitatea în aceste instituții speciale ale Statului Român. Ați atras atenția într-un mod bun și pentru aceea vă felicităm și noi, aducând cuvântul de binecuvântare și urare de bine al Părintelui Patriarh care vă reangajează prin noi la această misiune deosebită pe care o faceți. În ceea ce ne privește, noi vă considerăm în continuare fiii noștri duhovnicești și fiii eparhiei, sperând ca, atunci când veți termina misiunea dumneavoastră, veți fi aceeași preoți vrednici care ați arătat vrednicie, statornicie și ascultare în misiunea pentru care ați fost angajați. Transmiteți mai departe celor pe cărora îi aveți în pastorație sau sub îngrijire duhovnicească, binecuvântarea, dragostea și bucuria noastră. Avem preoți în spitale, preoți în școli, preoți în armată, în instituții speciale (cum este penitenciarul), și toți aceștia au menirea de a fi alături de oameni în orice situație. Vă urăm multă sănătate și bucurie și vă așteptăm cu mare drag la Centrul eparhial care este și casa voastră. Să trăiți întru mulți ani!

Părintele Florin Smarandi, coordonatorul preoților capelani de penitenciare din România, a evocat bucuria, responsabilitatea și emoția cu care slujesc preoții de caritate pe Hristos, Arhiereul cel Veșnic, în unitățile militare, ei fiind mai întâi de toate, slujitori ai Bisericii lui Hristos și apoi ai instituțiilor angajatoare.

 La finalul evenimentului, fiecare preot militar a răspuns afirmativ dorinței IPS Ioachim de a împărtăși celor prezenți experiența lor profesională, dar și trăirile și sentimentele avute ca preoți misionari. (I.M)