Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în data de 14 februarie 2019, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Săucești, Protopopiatul Bacău, unde a participat la Sinaxa anuală, alături de preoții băcăuani coordonați de părintele protopop Costică Busuioc. Alegerea locației duhovnicești într-un mediu rural a fost determinată de tematica anului omagial 2019, care în Patriarhia Română se derulează sub egida „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Cu această ocazie, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, fiecare preot participant la slujbă fiind împărtășit de către Ierarh cu Sfintele Taine. Tot în cadrul acestui eveniment, Ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Tătaru Vasile Daniel, pe seama Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Berzunți, Protopopiatul Onești.
Peste o sută treizeci de preoți aflați sub coordonarea părintelui protopop Costică Busuioc au venit la primele ore ale dimineții la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Săucești din Protopopiatul Bacău, unde gazdă a fost părintele Ioan Vadana, pentru a participa cu toții la sinaxa anuală.
Sentimentele de emoție și bucurie sfântă au cuprins pe toți slujitorii altarelor la întâlnirea cu Chiriarhul acestora, care i-a binecuvântat și i-a împărtășit cu Sfintele Taine.
Imediat după citirea Sfintei Evanghelii, preotul Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău a susținut o prelegere despre marele Melchisedec Ștefănescu, fost Episcop al Romanului, ales la data de 22 februarie 1879 ( anul acesta împlinindu-se 140 de ani de la instalare).
În cadrul liturgic, la vremea cuvenită, a fost pomenit marele ierarh cărturar Melchisedec Ștefănescu, împreună cu membrii familiei sale adormiți întru Domnul, la împlinirea a 196 de ani de la nașterea sa, ani care se vor împlini în data de 15 februarie 2019.
În timp ce preoții din sobor s-au adunat în jurul potirului pentru a primi din mâinile Ierarhului Trupul și Sângele Domnului, corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, care a dat și răspunsurile liturgice la strană, a interpretat diferite cântări religioase.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit preoților despre importanța întâlnirii în comuniune liturgică:
Iubiți preoți, credincioși și credincioase prezenți la această sinaxă preoțească pe care o săvârșim astăzi, pentru început să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra noastră și le revarsă din belșug. Orice lucru îl începem cu Dumnezeu, ceea ce înseamnă că tot ceea ce facem începem în numele Crucii, ea devenind simbol și totodată drapelul pe care îl purtăm în mâinile noastre sau pe piepturile noastre acolo unde mergem și unde ne însoțește îngerul și ne însoțesc și sfinții care sunt prietenii și casnicii lui Dumnezeu. De aceea, de fiecare dată dragii mei să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru tot ce ne oferă El din plenitudinea Sa, din inepuizabilele Sale energii prin care noi ne mișcăm, suntem și viem în lumea aceasta. Mă bucur că mă întâlnesc cu frățiile voastre din nou în acest cadru euharistic, în acest spațiu sau Univers liturgic pe care noi îl săvârșim astăzi conștienți fiind de faptul că îngerii lui Dumnezeu sunt împreună cu noi, întrucât întruna din rugăciunile pe care deja le-am rostit în biserică, spune așa: Fă Doamne ca împreună cu intrarea noastră, a Sfințiților Tăi slujitori, să fie și intrarea sfinților îngeri care împreună cu noi slujesc și împreună slăvesc bunătatea Ta. Astăzi, în sinaxă liturgică am fost împrejurul potirului liturgic al dragostei lui Dumnezeu. De fiecare dată când gustăm din potir, gustăm din Izvorul inepuizabil al dragostei și deci ne împărtășim de Dumnezeu.
Arhipăstorul Ioachim a vorbit și despre gesturile liturgice și importanța lor în cult.
Iată că suntem din nou sub ochiul providențial a lui Dumnezeu care ne privește din cer și săvârșește împreună cu noi liturghia cosmică la care participă îngerii lui Dumnezeu, unde ei cântă și toți sfinții din toate timpurile, din toate veacurile și din toate neamurile. Ceea ce săvârșim noi și gesturile pe care le facem liturgic în biserică sunt gesturile care se fac și în liturghia cosmică și de aceea trebuie să avem conștiința că liturghia noastră alternează cu cea din cer a Arhiereului celui veșnic și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Noi încercăm să vizualizăm prezența lui Dumnezeu în biserica de pe pământ pentru că nu este decât o singură Biserică, una sfântă sobornicească și apostolească, dar noi suntem în pridvorul aceleia care începe aici și se continuă în cer. Tocmai de aceea în fiecare Liturghie ne rugăm atunci când ne împărtășim să ne fie spre iertarea păcatelor și spre viața de veci. Deci, dacă scopul nostru este viața de veci, atunci acesta nu mai este un scop personal, ci este unul comunitar.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adăugat:
Suntem în comunitate, suntem în comuniune, suntem în comunicare și bineînțeles după comunicare mergem spre Cuminecare, care este scopul și obiectivul nostru cel mai măreț. Doar așa noi devenim consangvini cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Mulțumim Lui Dumnezeu pentru că suntem astăzi aici, precum și celor care au pregătit acest moment într-un sat frumos și plin de istorie din proximitatea Bacăului. Mulțumind pentru toate, să dăm Slava lui Dumnezeu! Vă port pe toți în rugăciunea mea și tocmai pentru că suntem în spațiul iubirii lui Dumnezeu să rămânem întru Iubirea Lui.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru activitatea pastoral-misionară deosebită desfășurată în parohiile încredințate, trei preoți au primit gradul de iconom și alți șase au primit gradul onorific de sachelar.
La sfârșitul Sinaxei, în semn de recunoștință, preoții din Protopopiatul Bacău au oferit Ierarhului o icoană mozaic a Sfântului Antipa de la Calapodești. Totodată, la recomandarea părintelui protopop, câțiva preoți parohi au primit diplome de vrednicie pentru parohie prin implicarea deosebită în activitățile social-filantropice și cultural-catehetice derulate anul trecut.
(pr. Daniel-Ionel Marari)