Simpozionul Național Hârja 2019, la final

Simpozionul Național „Terapia ocupațională, o perspectivă a îmbătrânirii active” a fost organizat în perioada 11-13 octombrie, în contextul lunii dedicate persoanei vârstnice, de către Asociația „Sf.Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, fiind la a cincea ediție.   Evenimentul a reunit participanți din toată țara, profesori universitari, medici, asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți, economiști, antreprenori, directori de instituții pentru vârstnici, profesioniști din mediul public și privat, dar și studenți. A fost abordat un subiect actual, legat de modul în care persoana vârstnică poate îmbătrâni activ prin terapia ocupațională, adică prin mișcare, activitate în folosul comunității, ateliere de artă, tradiție și spiritualitate.

Asociația „Sf. Ștefan cel Mare - Hârja”, cu sprijinul TZMO România și în colaborare cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Facultatea de  Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – Iași și Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău, a găzduit în cadrul Complexului Socio-medical Hârja, Simpozionul Național - „Terapia ocupațională, o perspectivă a îmbătrânirii active”. 

Simpozionul a debutat vineri, 11 octombrie, într-o notă originală, prin intermediul a doi beneficiari ai Complexului rezidențial, care i-au introdus pe participanți în atmosfera caldă și primitoare a Așezământului de la Hârja, urându-le bun venit, dar mai ales povestind din culisele neștiute ale „familiei” care s-a născut la Hârja, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopului Romanului și Băcăului și prin neobosita activitate a Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” și Inspector Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

            Ziua  a continuat în aceeași notă de bucurie, primind o nuanță academică prin intermediul Doamnei Prof. Univ. Dr. Cristina Gavriluță, din cadrul Departamentului de Socilogie și Asistență Socială al Facultății de Filosofie și Științe Social Politice – UAIC Iași, care a susținut prelegerea: Sindromul „evadării din sine” la bătrânii instituționalizați, subliniind importanța sprijinului de care persoana vârstnică are nevoie, pentru a dobândi un echilibru psiho-somatic, experimentând vârsta bătrâneții cu demnitate și bucurie. În aceeași notă academică, Prof. Univ. Dr. Nicu  Gavriluță a schimbat registrul către tehnologiile care vin în sprijinul îmbătrânirii active, susținând prelegerea: Noile tehnologii, îmbătrânirea activă și eutanasierea morții. Prima zi a Simpozionului s-a încheiat cu prezentarea noii structuri federative a furnizorilor de servicii sociale pe termen lung: Federația R.A.N. – Romanian Ageing Network. Statut, viziune, misiune,strategia pe 4 ani R.O. F, susținută de Pr. Ilarion Mâță.

            Noi elemente și mijloace necesare persoanei vârstnice pentru a pune în scena actul terapiei ocupanționale au fost descoperite în continuare, în ziua de sămbătă, 12 octombrie, prin prezentările conferențiarilor: Elena Dobre, Director al Direcției Politici și Servicii Sociale din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Sistemul de îngrijire pe termen lung în România. Noutăți și Provocări; Gelu Marcu, Consultant Fiscal,  Cadrul legal sponsorizari ONG-uri și modificări OG 26 / 2000 cu privire la asociații si fundații - declarația privind identificarea beneficiarilor reali., Conf. Univ. Dr. Gabiela Raveica și Lect. Univ. Dr. Mihaela Anghel ( Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății Departamentul de Kinetoterapie și Terapie ocupațională), Educația Terapiei ocupaționale în România. În cadrul simpozionului a fost realizată și o masă rotundă coordonată de  Prof. Univ. Dr. Daniela Șoitu(Departamentul de Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice Iași – UAIC ) și  Prof. Univ. Dr. Conțiu Tiberiu Șoitu ( Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice Iași – UAIC), la  care a fost abordată tema: Dinamica serviciilor sociale pentru vârstnici: nevoi, oportunități și actori.

            Participanții  au aflat noutăți și despre partenerul și finanțatorul acestui Simpozion Național, prin prezentarea Domnului Lucian Bala, Director General al TZMO România, intitulată: TZMO România – furnizor și investitor în sistemul de îngrijire pe termen lung în România.

            A doua etapă a Simpozionului a făcut trecerea de la cadrul teoretic la cel practic, în care participanții au fost invitatăți să pună în aplicare ideea de terapie ocupațională prin participarea activă la ateliere de pictură, olărit, pirogravură, sculptură, lumânări decorative, brutărie și patiserie, animte de activități recreative: football, volei, tenis de masă, badminton, culminând cu focul de tabăra ce a închis a doua zi a simpozionului.

            Întrucât Simpozionul Național se desfășoară la umbra bisericii de la Așezământul Social de la Hârja, în ziua de Duminică, 13 octombrie, participanții au fost invitați fie să participe la Sfânta Liturghie în parohie, fie să descopere locurile istorice și religioase ale zonei, prin vizitarea Salinei Târgu Ocna și a Mănăstirilor de pe Valea Trotușului, urmând ca această zi să se încheie cu o sesiune de întrebări și de feed-back.           

            Cu siguranța că Simpozionul Național, „Terapia ocupațională, o perspectivă a îmbătrânirii active”, organizat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” la a cincea ediție, va fi de un real folos pentru activitatea centrelor rezidențiale și de zi pentru bătrâni, credem că viitorul îmbătrânirii active va putea fi pus în scenă mai ușor, pentru ca persoana vârstnică să privească bătrânețea ca o cunună a vieții și nu ca o neputință și povară a ei.(Pr. Petru Pavăl)