În perioada 25-27 septembrie 2024, la Atena, a avut loc Simpozionul internațional educațional „Abilitățile îngrijirii pe termen îndelungat în secolul 21”, organizat de E.A.N. (European Ageing Network) în colaborare cu partenerii din Grecia, Metropolitan College și AKMI International.
La eveniment au participat peste 300 de specialiști în domeniul medical și social, în îngrijirea vârstnicilor și paliație, participanți din 25 de țări de pe 4 continente (Europa, America, Africa și Australia).
Reprezentantul României a fost pr. Ilarion Mâță, consilier social la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și cadru didactic titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, specializarea Asistență Socială. Acesta a prezentat activitatea Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung din România, membră a E.A.N., provocările legislative din țara noastră, statistica în ceea ce privește asistența socială gerontologică, dar și modele de bune practici din România, în special cele din Biserica Ortodoxă Română – Federația Filantropia a Patriarhiei Române și, în mod particular, Ansamblul de servicii medico-sociale geriatrice din localitatea Hârja (jud. Bacău), din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
Prima zi a simpozionului internațional a debutat cu Adunarea Generală a E.A.N., care a reunit reprezentanți din majoritatea țărilor membre europene. Președintele organizației, Jiří Horecký, a prezentat raportul de activitate, realizările din prima jumătate a anului 2024 și programul pentru anul următor. Totodată, au fost discutate și proiectele de cooperare internațională și cele depuse la Comisia Europeană.
A doua zi, pe 26 septembrie, a debutat simpozionul cu prezența mai multor oficialități din Grecia, precum Adonis Georgiadis, ministrul sănătății al Greciei, delegatul președintelui țării și alte oficialități din Europa și de pe celelalte continente.
Au fost abordate teme de mare actualitate, în sesiuni plenare sau paneluri, precum: Management și abordare politică în sistemul de sănătate - Sector public-privat; Investiții în personalul de îngrijire a persoanelor cu demență; Voluntariat social (pacienți și non-pacienți); Reablement - reziliență - abordare interdisciplinară; Comunicare – leadership; Abilități de auto-direcționare; Cele mai bune practici - bătrâni cu mărturii; Modele de bune practici în gerontologia socială; Cooperări pentru competențe medicale (îngrijire acută și îngrijire spitalicească); Digitalizare, bunăstare și calitate a vieții; Resurse umane: Migrație - imigrație; Robotizarea și digitalizarea sistemului social de îngrijire pe termen îndelungat.
A treia zi a debutat cu prezența și discursul ministrului muncii, Niki Kerameos, după care s-au dezbătut subiecte legate de cum poți deveni un angajator de succes, transformările digitale în sistemul de sănătate, modelele de bune practici în asistența socială a persoanelor cu demență, dialogul social și condițiile de muncă, echipele multidisciplinare, managementul pozitiv și sistemul de pensii în Europa.
Concluziile au fost prezentate de președintele E.A.N., Jiří Horecký, și de ceilalți organizatori ai evenimentului, invitând participanții la următorul congres internațional care va avea loc la Boston, SUA.
În acest interval de timp petrecut în capitala Greciei, pr. Ilarion Mâță s-a întâlnit cu profesori și studenți ai Facultății de Teologie din Atena, cărora le-a împărtășit rezultatele studiului comparativ realizat anul trecut și anul acesta între Federația Filantropia a Patriarhiei Române și organizația „Apostoli” a Bisericii Ortodoxe din Grecia. Totodată, a prezentat și sistemul social din România, legislația și managementul social din România, evocând modele de bune practici din Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greciei.
Pr. Ilarion Mâță a avut o întâlnire cu studenți și cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Atena, cărora le-a comunicat informații legate de Asistență socială din România și legislația specifică acestui domeniu de activitate, dar și despre modul în care Biserica Ortodoxa Română se implica în sprijinirea grupurilor vulnerabile, prin unitățile de cult și ONG-urile eparhiale.
Din partea conducerii Facultății de Teologie din Iași a făcut invitația studenților teologi din Atena de a aplica pentru programele de mobilitate, de practică de tip Erasmus, instituția de învățământ teologic din Iași având același obiectiv de a trimite studenți pentru studiu sau practică în capitala Greciei.
Pr. Ilarion Mâță a lucrat, alături de colegii săi din Grecia și Austria, la un proiect comun Erasmus+ în domeniul medico-social, intitulat MindCare: Promote the mental health and combat the burnout of healthcare workforce through digital methods, România devenind lider de proiect, cu data limită de depunere 1 octombrie 2024.
Un alt aspect important a fost întâlnirea cu o parte din conducerea organizației „Apostoli” din Atena, care și-a exprimat dorința de a coopera în ceea ce privește proiectele sociale între cele două țări și aplicarea unor programe de mobilitate de tip Erasmus+, prin care studenții celor două facultăți de teologie, din Atena și Iași, să poată realiza practica de specialitate în cadrul unităților de cult și ONG-urilor care desfășoară activități sociale, în cele două țări ortodoxe.
(Gheorghe Negru)