Sfințirea unei noi biserici la Mănăstirea Diaconești

Astăzi, 20 noiembrie 2021, la mănăstirea Diaconești a fost sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit biserica mănăstirii, cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfintele Femei de Mir Purtătoare, și noul corp de chilii. 

Necesitatea înălțării noii biserici și a noului corp de chilii se datorează alunecărilor de teren din zonă, care au periclitat integritatea bisericii mari închinate Adormirii Maicii Domnului și vechiului corp de chilii. Au fost necesare lucrări de stabilizare a terenului vechiului amplasament, dar s-a decis ridicarea unei noi biserici și a altor chilii pentru cele 50 de maici care alcătuiesc în prezent obștea Mănăstirii Diaconești.

Înființată în anul 1998, Mănăstirea Diaconești a ajuns un reper în lumea monastică românească prin profunda viață duhovnicească și rânduiala obștii, dar și prin deosebita activitate culturală și iconografică.

 

„O corabie către limanurile mântuirii”

 

După oficierea Sfintei Liturghii în Biserică cu hramul Adormirii Maicii Domnului, soborul de preoți slujitori, însoțiți întreaga obște, s-a deplasat în procesiune până la biserica cea noua, ridicată între anii 2013-2016. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de sfințire, la finalul căreia a hirotesit ca stavroforă pe Maica Stareță Evloghia Chirvase și ca iconom stavrofor pe părintele Alexie Andrei Huiban, pe seama parohiei Coşnea, Protopopiatul Moinești.

Cu acest prilej, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim ne-a declarat:

Am sfințit o corabie, am pecetluit-o ca să fie permanent o corabie către limanurile mântuirii. Biserica târnosită astăzi se află în centrul ansamblului monastic din poiana Mănăstirii, care mai cuprinde 24 de chilii, o sală de sinaxe și biblioteca. Ea este construită în stilul arhitectonic al vechilor biserici de lemn din Moldova, cu forma de navă, fără abside, fără turlă, cu un acoperiș simplu, amintind de mântuitoarea arcă a lui Noe.

Chiliile pe care tocmai le-am sfințit, după cum ați văzut, sunt austere, de 2 metri pătrați, cu o ferestruică atât de mică încât te duc cu gândul la un mormânt, reamintind celor ce vor locui temporar în ele că, la călugărie, omul cel vechi moare pentru lume, iar gândul la moarte este cea mai mare înțelepciune, cum spune Sfântul Vasile cel Mare, căci te ajută să nu păcătuiești și să te detașeze de deșertăciunea lumii trecătoare.”

 

Făclie în rugăciune pentru întreaga lume

 

În încheiere, Maica Stareță, stavrofora Evloghia Chirvase, a mulțumit chiriarhului pentru prezență și binecuvântare, i-a oferit în dar o cruce pictată în atelierul Mănăstirii Diaconești, menționând în cuvântul său că:

„Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului nădăjduim ca, prin slujire într-o atmosferă isihastă, soborul de monahii să ardă ca o făclie aprinsă în rugăciune pentru întreaga lume. Rugăm pe bunul Dumnezeu să audă smerită rugăciunea noastră, să cerceteze, să binecuvinteze acest locaș și să ne pomenească și pe noi, nevrednicii, întru Împărăția Sa.”

La slujba de astăzi, au fost prezenți alături de chiriarhul locului, părintele protosinghel Nicolae Dănilă, exarh, părintele Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, părintele Paisie Curcuță, slujitor al mănăstirii, un mic sobor de preoți și diaconi, Maica Stareță Evloghia Chirvase, monahiile care alcătuiesc obștea și, nu în ultimul rând, ctitorii – familiile Bran și Merlușcă. (Mioara Ignat)