Sfințirea și inaugurarea Magazinului de obiecte bisericești „Sf. Cuv. Parascheva”, la Roman

Vineri, 11 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit și inaugurat Magazinul de obiecte bisericești „Sfânta Cuvioasă Parascheva” situat la intrarea în incinta Centrului eparhial de la Roman. 

Acest nou magazin de obiecte bisericești, așezat sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost amenajat la baza turnului de la intrarea în incinta Centrului eparhial de la Roman, în câteva încăperi care până nu demult deserveau ca spațiu de depozitare a unor obiecte bisericești aflate în patrimoniul Eparhiei. 

Vineri, 11 octombrie, începând de la ora 14.30, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în prezența colaboratorilor de la Centrul eparhial din cadrul sectorului colportaj, a angajaților noului magazin și a câtorva credincioși romașcani a săvârșit slujba de sfințire a apei, apoi a binecuvântat încăperile de la interiorul magazinului de obiecte bisericești așezat sub ocrotirea Sf. Cuvioase Parascheva.

După slujba de sfințire, în numele angajaților de la sectorul colportaj, preacucernicul părinte Adrian Ciobanu, consilier economic la Centrul eparhial, a vorbit despre faptul că inaugurarea noului magazin deschide seria manifestărilor dedicate hramului Catedralei arhiepiscopale, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Totodată, părintele consilier a precizat faptul că noul magazin nu este un centru comercial, ci un centru spiritual în care preoții și credincioșii pot găsi obiecte sfinte care să înfrumusețeze lăcașurile de cult și casele personale, dar și obiecte necesare evoluției lor spirituale: „Activitatea magazinelor bisericești, în general, și a acestui magazin, în special, este una dintre activitățile de o deosebită importanță pentru misiunea pe care Biserica o desfășoară astăzi pentru că suntem chemați să răspundem cerințelor pe care le cere societatea contemporană. Deși îl numim magazin de obiecte bisericești, el nu este un centru comercial, ci mai degrabă un centru spiritual pentru faptul că aici găsim elemente necesare hranei duhovnicești. Așa cum mergem la farmacie pentru a găsi remedii pentru nevoile noastre trupești, aici găsim remedii pentru nevoile duhovnicești”. 

Adresându-se tuturor celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre motivația inaugurării noului magazin, relocat din zona Pietonal Ștefan cel Mare din Roman, dar și de la interiorul Catedralei arhiepiscopale din Roman, precizând faptul că acest obiectiv este unul în primul rând misionar, iar prezența sa reprezintă garanția că obiectele expuse spre vânzare sunt verificate canonic și teologic și poartă binecuvântarea Bisericii. De asemenea, Ierarhul a mulțumit tuturor ostenitorilor care s-au implicat în organizarea și amenajarea noului spațiu care va fi folositor tuturor pelerinilor care vor veni la Catedrala arhiepiscopală pentru a se închina Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și preotului consilier Adrian Ciobanu și preotului inspector Marian Gliga:

„Icoane și obiecte bisericești se găsesc peste tot, fiind luate din diferite surse și apoi puse în vânzare. Într-un magazin bisericesc însă, toate obiectele sunt verificate. Aici poți găsi obiecte de cult care împodobesc bisericile și casele credincioșilor, obiecte cu care se înzestrează bisericile pentru a fi sfințite, se găsesc cărți așezate pe rafturi spre spiritualizarea creștinilor. Astăzi circulă tot felul de cărți, însă cele religioase pe care le putem găsi într-un magazin de obiecte bisericești asigură un echilibru spiritual credincioșilor care vor să se îmbogățească duhovnicește. Personalul din magazinele noastre bisericești este foarte bine pregătit pentru a răspunde tuturor solicitărilor legate de conținutul cărților folositoare de suflet și întrebuințarea obiectelor liturgice din biserici sau cele necesare în casele creștinilor. Am ales ca locație pentru acest magazin intrarea în Centrul eparhial și parterul turnului clopotniță, deoarece acest turn este un punct de atracție. Crucea așezată deasupra lui este cel mai înalt punct al orașului și focalizează semnificații simbolice culturale și religioase. Acest turn, așezat la punctul zero al orașului, este ca un filtru nevăzut pentru cei care poposesc în interiorul curții Centrului eparhial, aici, la poartă, rămânând toate gândurile întunecate. După ce treci de acest filtru, se filtrează aerul și sufletul tuturor închinătorilor și pelerinilor. Posibilitatea de a vă ajuta în demersurile dumneavoastră, de a vă mântui și de a ține calea cea adevărată, reprezintă scopul pentru care am deschis acest magazin”.

Cu acest prilej, au fost oferite icoane cu Sfânta Parascheva și Imnul acatist închinat ocrotitoarei Moldovei tuturor ostenitorilor care lucrează în cadrul sectorului colportaj al Eparhiei Romanului și Bacăului, dar și credincioșilor prezenți, iar domnului economist Petru Marcel Buzdugan i-a fost oferită Diploma de recunoștință.

(Pr. Valentin Băltoi)