Luni, 9 septembrie, Înaltpreasfințitul Parinte Ioachim a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Schitul „Sfinții Ioachim și Ana” de la Itești, Metoc chiriarhal, pentru a sfinți pictura Paraclisului „Izvorul Tămăduirii”. Tot acum a avut loc și întrunirea membrilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în ședință extraordinară.
Încă de la primele ore ale dimineții de luni, 9 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, însoțit de soborul preoților consilieri și inspector de la Centrul eparhial, de preoții protopopi și de preoții membri în Adunarea Eparhială a săvârșit slujba de sfințire a picturii zugrăvite în Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” aflat în incinta Schitului „Sfinții Ioachim și Ana” de la Itești. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slubei de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că această slujbă încununează efortul pe care obștea de la Itești, sub coordonarea maicii starețe Chiriachi și a părintelui arhimandrit Nicodim, la depus de-a lungul a șase ani:
Acum șase ani am instalat aici pe părintele arhimandrit Nicodim pentru a se îngriji de reabilitarea acestui spațiu care să devină un loc de întâlnire cu Dumnezeu și o Poartă a Cerului. Acest paraclis ridicat în cinstea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana a îmbrăcat veșmânt prin zugrăvirea la interior a pereților săi și făcând prin aceasta ca cerul să coboare pe pământ. După efortul întreprins de-a lungul a șase ani, astăzi munca obștii de la Itești se vede împlinită prin sfințirea picturii acestui paraclis. Aici la Itești ne dorim să desfășurăm în viitor activități social-caritabile și cultural-catehetice.
După slujba de sfințire, soborul preoților și diaconilor s-a deplasat până la foișorul special amenajat în curtea așezământului monahal, acolo unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost înalțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în anii de când și-a asumat crucea slujirii lui Hristos sub ocrotirea și purtarea de grijă a Sfinților Ioachim și Ana. Tot în cadrul liturgic a fost pomenit în rugăciune domnul Adrian Salomia, care a îndeplinit misiunea de membru al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului până data de 8 iulie 2019 când a decedat în urma unui accident, la vârsta de numai 45 de ani.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, în numele colaboratorilor de la Centrul eparhial, a adresat felicitări Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim cu prilejul zilei onomastice, precizând totodată și motivul întâlnirii membrilor Adunării eparhiale în ședință extraordinară.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a adunat aici în jurul potirului într-un loc în care cerul a atins pământul și darurile de pâine și de vin s-au transformat în Trupul și Sângele Domnului, la chemarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, într-o zi deosebit de importantă pentru Ierarhul nostru, dar și pentru Eparhia Romanului și Bacăului, în ziua pomenirii Sfinților Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana. … În permanența cu numărul 6 a Consiliului eparhial, după ce s-a adus la cunoștință consilierilor și inspectorilor decesul domnului deputat în Adunarea eparhială, Adrian Salomia, s-a hotărât alegerea unui nou membru, cu respectatea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care precizează că atunci când din binecuvântate pricini decedează sau demisionează un membru din Adunarea bisericească, Adunarea eparhială, la chemarea Episcopului, se întrunește în ședință extraordinară pentru a alege un nou membru. Acest lucru cu atât mai mult cu cât domnul Adrian Salomia era și membru în Adunarea Națională Bisericească.
Din soborul slujitorilor a făcut parte în această zi festivă și părintele protosinghel Onufrie de la Mănăstirea Radu Vodă, care a oferit Ierarhului o părticică din moaștele sfântului Nectarie, pe care le-a adus din Grecia de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din insula Eghina, fiind oferite Eparhiei Romanului si Bacăului de maica stareță Timoteia, împreună cu o sfântă cruce frumos împodobită. Totodată, părintele arhimandrit Onufrie a dat citire actului întocmit la Mănăstirea din Eghina, care atestă autenticitatea acestui patrimoniu spiritual.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit părintelui arhimandrit Onufrie și a vorbit despre întâlnirea sa cu Sfântul Nectarie în perioada când era misionar în Occident:
Părintele arhimandrit a venit din Grecia după ce a obținut de la maica stareță a Mănăstirii „Sfânta Treime” din Eghina o părticică din sfintele moaște ale sfântului Nectarie. De acest sfânt mă leagă un lucru deosebit. După anii 90 am plecat în Occident și acolo primele informații pe care le-am asimilat au fost cele referitoare la Sfântul Nectarie. Era în vogă cinstirea lui în mănăstirile ortodoxe din Occident. Atunci i-am citit pentru prima dată viața și este sfântul cu care m-am întâlnit în această parte a lumii, unde contrar așteptărilor, cinstirea sfinților era accentuată. La Eghina am ajuns prin 1993, pentru a mă închina la sfintele lui moaște. Astăzi primesc acest document care însoțește sfintele moaște ale Sfântului Nectarie și atestă faptul că acestea sunt valabile și le vom declara oficial potrivit regulamentelor statornicite de Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe. Aceste moaște vor rămâne aici, în paraclisul a cărui pictură am sfințit-o astăzi, până ce va fi sfințită Catedrala din Bacău, unde acestea vor fi depuse spre închinare.
Apoi, după ce au adresat mesaje de felicitare Ierarhului cu prilejul zilei onomastice, soborul preoților împreună cu membrii Adunării Eparhiale s-au reunit în ședință extraordinară prilejuită de alegerea unui nou membru în locul domnului Adrian Salomia. La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost ales domnul economist Vasile Popovici.
(BGV)