Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a XI-a după Rusalii, pictura bisericii Parohiei Dănceni a fost sfințită de către delegatul Chiriarhului, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.
La acest moment de sărbătoare pentru comunitatea creștină din aceste locuri, au fost prezenți părintele protopop Vasile Abageru, preoți și diaconi, un număr mare de credincioși, dar și autoritățile locale.
Istoria satului și a bisericii se pierd în timp. Pe locul acestui sfânt locaș, se pare că a existat mai întâi o mănăstire de călugări, mai apoi o biserică din scândură pe la anul 1946, pe care vitregiile vremii au șubrezit-o, și astfel, la data de 9 Iunie 1974, în timpul arhiereului vicar Eftimie Bârlădeanul, s-a sfințit o nouă bisericuță, preot pe atunci fiind Enache Herescu.
Începând cu ianuarie 2001, comunitatea din localitatea Dănceni devine parohie, desprinzându-se de Parohia Podu Turcului II, iar în anul 2007, tânărul preot Constantin Toma începe construirea unei biserici din cărămidă, noul altar fiind sfințit în data de 17 august 2014.
Începând cu 1 noiembrie 2018, prin numirea pr. Liviu Petronel Pădurescu au fost continuate lucrările la sfântul locaș, vechea catapeteasmă fiind înlocuită cu una de stejar. De asemenea, au fost făcute îmbunătățiri la nivelul acoperișului, a fost amenajată o capelă mortuară, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard nou.
În cuvântul de învățătura adresat celor prezenți, părintele vicar Pimen a transmis binecuvântarea Ierarhului și a vorbit despre importanța unui astfel de eveniment în viața Bisericii:
“Ne bucurăm astăzi împreună de această zi superbă pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru a pune în lumină frumoasa biserică pe care ați ctitorit-o, pe care ați făcut-o să se înalțe spre Cer ca o poartă ce se deschide către Împărăția lui Dumnezeu. Să fiți fericiți și să vă bucurați pentru tot restul zilelor pe care le mai aveți, că v-a făcut Dumnezeu părtași unei astfel de bucurii.
Se întâmplă doar o dată în viață pentru unii să fie părtași unei astfel de ctitorii ce rămâne peste timp. Este un locaș în care generații de acum înainte vor merge pentru a cere îngăduința lui Dumnezeu pentru ei și pentru ai lor. Pe noi cei care astăzi suntem și mâine nu mai suntem, pentru că aceasta este rânduiala vieții, cei ce vor rămâne ne vor pomeni; și vom rămâne aici în conștiința acestei biserici formate din trupuri vii, tainice ale lui Hristos.
Slava lui Dumnezeu a umplut această biserică precum în vremea lui Solomon iar noi ne simțim bucuroși că putem fi parte a acestei slave a lui Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, protoiereul locului, părintele Vasile Abageru, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru dragostea manifestată față de credincioșii acestei parohii, prin delegarea preacuviosului părinte vicar Pimen, care a desăvârsit prin rugăciune acestă frumoasă lucrare. De asemenea, i-a felicitat pe credincioșii jertfelnici ai acestei parohii și pe părintele paroh Liviu Pădurescu, care pentru activitatea desfășurată, a primit distincția de iconom stavrofor.
(Apostu Alexandru, asistent social)