Sfințirea Centrului Social Filantropic al Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din orașul Dărmănești

Vineri, 10 mai 2024, a fost oficiată slujba de sfințire a Centrului Social Filantropic al Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din orașul Dărmănești, județul Bacău. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele protoiereu Costel Mareș, părintele consilier Ilarion Mâță și un sobor de preoți, în prezența credincioșilor, demonstrând solidaritatea și sprijinul spiritual oferit de întreaga comunitate.

Centrul Social Filantropic a fost construit între anii 1994-1996, iar în 2019 au început lucrările de renovare. Modernizarea a inclus consolidarea structurii de rezistență, refacerea instalațiilor electrice și sanitare, înlocuirea acoperișului și supraînălțarea clădirii pentru a permite realizarea unui sistem de boltă pregătit pentru pictură, realizată de către familia Bejan Liviu și Ramona. 

Toate aceste eforturi au fost posibile datorită coordonării eficiente a Consiliului Parohial, implicării preoților Andrei Alixandrescu, Iustin Alixandrescu și Toader Alixandrescu precum și datorită sprijinului financiar generos al enoriașilor și al Consiliului Local, condus de domnul primar, ing. Toma Constantin. Cei care au contribuit la consolidarea și modernizarea așezământului au primit din partea ierarhului dinstincții de vrednicie, iar părintele paroh, Andrei Alixandrescu a fost hirotesit iconom stavrofor. 

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ilarion Mâță, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic și misionar a subliniat importanța unui astfel de așezământ ce vine în întâmpinarea nevoilor credincioșilor din Dărmănești:

 „Bucurie mare este pentru comunitatea din Dărmănești astăzi, când biserica s-a împodobit cu haine de sărbătoare, fiind hramul acestui locaș al dumnezeirii. Bucuria s-a revărsat asupra acestei comunități, asupra slujitorilor și a noastră a tuturor, când în ziua hramului se  întâmplă și o lucrare deosebită și anume sfințirea unui așezământ, care a primit podoaba picturii și care va servi serviciilor social-filantropice din această parohie atât de dezvoltată și dinamică”.

Cu ocazia acestei sfințiri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre necesitatea unui astfel de așezământ pentru comunitatea din Dărmănești, în cadrul căruia credincioșii vor avea posibilitatea de a participa la viața socială a Bisericii și de a se implica în cadrul acțiunilor filantropice:

„Ne regăsim astăzi în fața acestui așezământ pe care l-ați ridicat cu atâta dragoste și nevoință și care mi-a amintit de o rugăciune care spune: Doamne, fă ca împreună cu intrarea noastră, a sfințiților Tăi slujitori în așezământul acesta, să fie și intrarea sfinților îngeri care împreună cu noi slujesc și slăvesc bunătatea Ta.

Bunătatea lui Dumnezeu se revarsă asupra noastră și asupra acestui așezământ atât de generos ca spațiu și ca dotare, în care se vor face nu doar praznice ci și cateheze cu copiii, întruniri cu credincioșii, participări la viața socială a bisericii, întâlniri pentru acțiuni filantropice și didactice atât de necesare într-o comunitate și într-un oraș ca acesta.

De aceea, ascultați de preoții, duhovnicii și de cei mai mari ai voștri din punct de vedere spiritual, pentru a face toate lucrurile ca pentru Dumnezeu și atunci El în chip nevăzut vine din înălțimea Sa cerească și trimite putere, înțelepciune, lumină și prin asta ne trasmite această energie pozitivă pentru realizarea lucrurilor deosebite. 

Iubiți credincioși, pentru faptul că este o zi deosebită, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și hramul bisericii precum curge apa așa lăsați ca și faptele voastre să curgă din belșug în sufletele voastre și în lucrarea voastră zilnică și orice lucru să îl faceți cu Dumnezeu pentru că El este prezent totdeauna. Puțini dintre noi reușim să îl vedem lângă, cum lucrează cu noi, dar mereu să avem conștiința prezenței Sale continue în viața noastră. Rămâneți în dragostea lui Hristos pentru că fără de El nu putem face nimic!”.

La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântarea lucrărilor de realizare al așezământului, precum și tuturor celor care s-au implicat, enoriași și autorități locale în implementarea acestui proiect:

„Aducem laudă Preasfintei Treimi pentru că ne-a învrednicit să ducem la bun sfârșit lucrările pe care le-ați binecuvântat acum câțiva ani. Nu reușeam bineînțeles fără ajutorul enoriașilor parohiei noastre, care sunt oameni harnici și darnici, întotdeauna alături de noi pentru că omul se adună repede pentru a împlini binele plăcut lui Dumnezeu”.