Sfințirea Bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Localitatea Negulești, Protopopiatul Sascut

Comunitatea Parohiei "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Localitatea Negulești, comuna Dealu Morii, Protopopiatul Sascut din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și-a serbat duminică, 6 noiembrie 2022, cu anticipație hramul. 

Sărbătoarea a început de la primele ore ale dimineții, când un sobor numeros de preoți a săvârșit slujba Sfintei Liturghii sub protia protosinghelului Calinic Corgeag, Stareț al Mănăstirii „Sfântul Antipa de la Calapodești”. 

Bucuria sărbătorii a fost întregită de prezența în mijlocul credincioșilor și al preoților a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a săvârșit Slujba de Târnosire a altarului acestei bisericii, care îl are drept ctitor pe pr. arhim. Nicodim Sachelarie. 

Cu această ocazie, Chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Bisericii: 

“Considerați Biserica, ca o mamă deoarece așa a fost considerată din toate timpurile: mamă a poporului român și icoană a Împărăției celei veșnice. Așa că având pe Sfinții Arhangheli protectori nevăzuți, pe Maica Domnului și pe toți ceilalți sfinți ai neamului rugători pentru sufletele noastre, considerăm că astăzi am urcat o treaptă în plus către cunoaștere prin ceea ce am săvârșit, iar această sărbătoare să adauge fiecărui suflet o mireasmă aparte, o picătură de Har și în virtutea acestei picături de Har care a intrat în sufletele voastre și îl fertilizează ca pe o floare, atunci veți rodi roadele Duhului Sfânt și cu aceste roade care sunt faptele bune și virtuțile vă veți întâlni când veți ieși din biserica în care ați intrat prin Botez prin altă naștere, nașterea în Ceruri, acolo unde sunt moșii și strămoșii noștri, unde sunt cei care ne-au lăsat valorile acestea perene care structurează identitatea neamului”.

În cadrul evenimentului din această zi, doi preoți nou hirotoniți, Cerbu Ștefan Daniil de la Parohia Păncești Sascut și Călcăianu Radu Mihai de la Parohia Țepoaia, au fost hirotesiti duhovnici.

De asemenea, pr. paroh Pagu George a fost ridicat la rangul onorific de Iconom Stavrofor pentru meritele avute la înfrumusețarea și restaurarea celor două biserici ale parohiei.

La final, pr. Grigoraș Alexandru, protoiereul Protoieriei Sascut, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru bucuria făcută acestei comunități de a fi prezent în mijlocul lor și a binecuvânta și sfinți osteneala acestor enoriași harnici și darnici, care în decurs de 2 ani de zile, au restaurat ambele biserici, ctitorii ale Pr. Nicodim Sachelarie și de asemenea, a adresat invitația Chiriarhului locului de a reveni  în anul următor pentru sfințirea și bisericii a doua cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”:

“În numele părinților slujitor ai Altarelor Sfintelor Biserici care sunt în Protoieria noastră, Înaltpreasfinția Voastră, vă mulțumim pentru bucuria pe care ne-ați prilejuit-o astăzi și cred că sunt în asentimentul domnului primar când spun că vă așteptăm și în anul care urmează să retârnosiți și cealaltă biserică, la împlinirea celor 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Pr. Arhim. Nicodim Sachelarie”.

Părintele paroh a mulțumit în încheiere pentru această zi binecuvântată:

“Este o zi însemnată în viața duhovnicească a parohiei noastre. Iată că astăzi după multă trudă, după multă râvnă, dragoste și iubire, a venit și cununa mult așteptată, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Sfânta noastră Biserică a fost resfințită”.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu