Sfințire de troiță în Parohia Ghidion

Parohia Ghidion din Comuna Stănița, Protopopiatul Roman, s-a bucurat în ziua de 29 decembrie de prezența Părintelui Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului care, alături de P.Cuv. părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar-eparhial, de preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, de părintele protopop Dragoș Munteanu, de preotul paroh Vasile Stan și de preoți din Protopopiatul Roman, a sfințit troița ce a fost ridicată în incinta curții bisericii cu hramul Sfântul Gheorghe. Aceasta a fost ridicată cu sprijinul financiar al familiei Crăciun Năstase și Silvia, fiind închinată deținuților politici care s-au jertfit pentru apărarea valorilor naţionale și a dreptei credințe strămoşești.

Având în vedere faptul că anul 2017 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului", în Parohia Ghidion din Protopopiatul Roman au avut loc în ziua de 29 decembrie a.c. o manifestare cultural-religioasă dedicată deținuților politici care au suferit în temnița comunistă și își trag originea din aceste ținuturi nemțene.

Prima parte a manifestării s-a desfășurat în incinta lăcașului de cult, și a constat în vizionarea unui montaj video pe tema anului comemorativ, urmată de o conferință a doamnei Silvia Crăciun, care a prezentat viața jertfelnică a bunicului și a tatălui domniei sale, care au suferit și s-au jertfit în temnițele comuniste. Tot acum, domnul Chiriac Gheorghe, fost deținut politic și fiu al satului, a împărtășit celor prezenți trăirile din timpul detenţiei din perioada comunistă. La eveniment a fost prezent și domnul Mazăre Alecu, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici-filiala Roman.

Începând cu ora 11.00, la bucuria parohiei nemțene s-a alăturat Părintele Arhiepiscop Ioachim, care prin prezența Sa a binecuvântat inimile credincioșilor și ale copiilor, care l-au întâmpint cu pâine și sare, semnele ospitalității și a generozității creștine.

Părintele Arhiepiscop a oficiat cu acest prilej slujba de sfințire a Troiței ce a fost ridicată cu sprijinul financiar al familiei Crăciun Năstase și Silvia, fiind închinată deținuților politici care s-au jertfit pentru apărarea valorilor naţionale și ale dreptei credințe strămoşești, urmată de slujba parastasului pentru martirii din perioada comunistă.

În cuvântul de învățătură Părintele Arhiepiscop a vorbit celor prezenți despre semnificația semnului Sfintei cruci și despre importanța unei troițe pentru comunitate, subliniind totodată valoarea jertfei înaintaților care cu prețul vieții lor au apărat demnitatea și independeța României.

Ierarhul a oferit, la final, Diplome de Vrednicie familiei ctitorului, dar şi preotului paroh Vasile Stan, după care copiii din comunitatea de credință care au întâmpinat pe ierarh și au asistat la activitate, au primit de la Părintele Arhiepiscop Ioachim pungi consistente cu dulciuri.

(pr. Daniel-Ionel Marari)