În urma finalizării lucrărilor de construcție a bisericii cu hramul Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan din filia Belci a Parohiei Slobozia din Protopopiatul Onești, în data de 8 mai 2021 a avut loc slujba de sfințire a lăcașului de cult ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Înainte de slujba sfințirii bisericii, pe un podium special amenajat, s-a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat oficialități locale și un sobor de preoți coordonat de părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești.
La primele ore ale zilei de 8 mai a.c., credincioșii din filia Belci a Parohiei Slobozia din Protopopiatul Onești, alături de preotul paroh Clement Popa, au primit în mijlocul comunității lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat și sfințit munca și strădania lor de a zidi Casă Lui Dumnezeu.
În cuvântul său, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a explicat semnificația sfințirii unei biserici și a îndemnat pe cei prezenți la trăirea sinceră a credinței ortodoxe.
Astăzi este o zi solemnă pentru cartierul acesta al municipiului Onești, întrucât am ajuns la timpul desăvârșit de a fi terminat amenajarea acestei bisericuțe pentru credincioșii care sunt aici. Dumnezeu a rânduit să ajungem în acest an să facem târnosirea care de astăzi va fi o casă a Cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Vreau să vă mulțumesc pentru dragostea dumneavoastră pe care o adăugăm la cea pentru Dumnezeu și astfel creem acea osmoză spirituală, acel corp comun în care este prezent El, prin energiile Sale necreate. Atunci când Iisus Hristos a fost întrebat: Unde locuiești?, El a răspuns: Păsările cerului au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să își plece capul. Ceea ce înseamnă că Hristos nu avea o locuință aici pe pământ. El a avut împrumutat de la un notabil doar un mormânt nou pentru trei zile. Doar atât ne rămâne ca relicvă pentru sufletele noastre. Credincioșii, de veacuri se duc la mormântul lui Hristos pentru a îngropa acolo necazurile, suferințele și lacrimile lor. Noi așteptăm Ierusalimul cel de sus, acolo unde ne așteaptă Hristos cel înviat. O biserică nu face altceva decât să închine orice faptă bună care se săvârșește de către preot și comunitatea respectivă lui Dumnezeu. Hristos să se sălășluiască în inimile noastre, să lumineze sufletele noastre!
La final, părintele paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintelui protopop, preoților împreună slujitori, precum și credincioșilor prezenți la slujbă. Pentru deosebitele lucruri care le-a realizat, preotul paroh a primit o diplomă de excelență pentru frumoasa și rodnica misiune preoțească.
Chiriarhul a rostit și un cuvânt de binecuvântare, încheiat cu felicitări aduse preotului din această comunitate și credincioșilor prezenți pentru deosebitele lucrări realizate în parohia lor. Persoanelor care au adus o contribuție acestor lucrări li s-au înmânat câte o Distincție de vrednicie din partea Ierarhului.
...
La întoarcerea spre Centrul Eparhial, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat și a sfințit Complexul Multifuncțional „Logos” din cadrul Așezământului „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”, situat în incinta sediului Protopopiatului Onești.
Încă din anul 2017, când noul sediu al instituției a fost inaugurat, social-filatropia a fost un deziderat pe care părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu și echipa de colaboratori l-au împlinit în ultima perioadă prin programele „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”. Zilnic, zeci de benificiari, printre care persoane cu venituri minime, oameni ai străzii sau bătrâni fără sprijin găsesc, pe lângă un prânz cald, un gând de îmbărbătare sau un cuvânt duhovnicesc.
În cuvântul său, după momentul sfințirii acestui modern centru, Ierarhul a amintit de faptul că iubirea, clamată de către Sf. Ioan Teologul în Evaghelia a IV-a precum și în epistolele sale, se împlinește și prin Taina Fratelui și grija față de cei aflați în lipsuri.
Aici va fi cuvântul care se concretizează, care este ascultat și care zidește. Părinte protopop, să zidiți mereu, să creșteți mereu, să dați de mâncare celor care vă cer, să sprijiniți pe cei necăjiți, să ajutați pe cei neajutorați, pentru faptul că noi ne folosim de Dumnezeu și EL se folosește de noi. Este o lucrare cu totul aparte pe care noi nu o simțim fizic, ci doar ca un mister în care noi nu putem niciodată pătrunde. Să lăsăm misterul să vorbească din noi! Astăzi lipsește iubirea, tocmai ceea ce ne-a învățat Hristos la plinirea vremii. El nu a venit să facă o altă religie în fresca religiilor care existau atunci în lume. Să fim pildă prin viața noastră luminată de faptele bune săvârșite pentru aproapele nostru!
(text: pr. Daniel-Ionel Marari/ foto credit: pr. Leonard-Dumitru Militaru)