Sfinții Martiri Brâncoveni comemorați în Basarabia

  Joi,  18 sept. a.c., delegația Protoieriei Sascut, aflată în vizită în Episcopia de Sud a Basarabiei, a participat la conferința dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, care s-a desfășurat în aula Universității de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din orașul Cahul.

 

Joi,  18 sept. a.c., delegația Protoieriei Sascut, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, aflată în vizită în Episcopia de Sud a Basarabiei, a participat la conferința dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, care s-a desfășurat în aula Universității de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din orașul Cahul.

   La conferință au participat preoții Protoieriei Cahul, profesori de religie din zonă,  doamna Anca Corfu- consulul general al României la Cahul, doamna Claudia Alexandru- consul, domnul Valeriu Baban- șeful Direcției de Învățământ Cahul, domnul Prof. Dr. Ioan Cerdan - prorectorul universității.

    La această întâlnire au conferențiat: PC Pr. Ioan Cristea de la Parohia Leova- „Constantin Brâncoveanu-ctitor de seamă în istoria neamuluiˮ, Prof. Dr. Lucian Lefter (Direcția pentru Cultură Vaslui) - „Constantin  Brâncoveanu domnul Muntenieiˮ, Lector superior la Catedra de Istorie și Științe Sociale a Universității din Cahul  Ludmila Chiciuc - „Politica lui Constantin Brâncoveanuˮ și PC Pr. Ioan Negoiță - „Familia Brâncovenilor, model de familie creștinăˮ.

    Întâlnirea a fost prezidată de PC Pr. Iulian Budescu- vicar al Episcopiei Basarabiei de Sud.

    În cuvântul său, PC Pr. Ioan Negoiță a transmis mesajul de binecuvântare al PS Ioachim Băcăuanul, după care a expus materialul legat de familia Brâncovenilor, spunând între altele: „Fundament al existenței, stabilității și continuității societății, al maturizării iubirii părinților și al bunei educații a copiilor, al sănătății spirituale și al prosperității materiale, familia umană naturală nu poate fi înlocuită cu niciun substitut sau model artificial. Totodată, familia nu poate fi redusă doar la spectul ei biologic, juridic, psihologic, sociologic sau economic, deoarece ea este mai mult decât toate acestea la un loc și le transcende. Pentru tradiția creștină și pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacră, o împlinire a ființei umane în starea de comuniune, de iubire generoasă, având vocația sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieții naturale terestre, pentru a dobândi viața eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu. Astăzi, când familia se confruntă cu mari probleme, unii încercând chiar să răstoarne valorile pe care Dumnezeu dintru început le-a hotărnicit, periclitând astfel stabilitatea acestei instituții și prin aceasta a existenței umane, privim uneori cu nostalgie înspre trecutul neamului nostru românesc spre a găsi modele vii în conștiința poporului, de familii cu adevărat creștine. Un model, poate unic, este cel al familiei Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu; mobilizată în totalitatea ei pentru binele țării, educația primită de copiii săi ușurându-le acceptarea jertfei supreme…” .   

După terminarea conferinței, delegația protoieriei Sascut a făcut o vizită la Consulatul General al României din Cahul, unde, împreună cu alți preoți din Protoieria Cahul, a oficiat slujba de sfințire a sediului acestei instituții.