Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 16 August 2021, Parohia Răcăciuni din Protoieria Sascut și-a sărbătorit al doilea hram dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni, ocrotitorii așezământului social filantropic parohial.
Evenimentul duhovnicesc de astăzi a început cu săvârșirea Utreniei urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul preoților din Cercul Pastoral numărul 3 “Preot Vasile Heisu” sub protia Părintelui Protopop Vasile Abageru.
În cuvântul de învățătură protoiereul locului a transmis credincioșilor prezenți binecuvântarea Chiriarhului și le-a vorbit despre martiriul Sfinților Brâncoveni subliniind faptul că ei reprezintă un adevărat exemplu de credință statornică:
“Astăzi am săvârșit împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la o sărbătoare care ne amintește faptul că înaintașii poporului român au fost credincioși jertfelnici care cu evlavie și curaj și-au păstrat credința până la moarte, mărturisindu-L pe Mântuitirul Hristos. Așa cum s-a citit în pericopa evanghelică de astăzi, Domnul Iisus Hristos îi fericește pe cei care în lumea aceasta Îl mărturisesc pe Dumnezeu înaintea oamenilor, cu toată puterea lor, vor fi și ei preaslăviți înaintea Tatălui Ceresc, asemenea Sfinților Martiri Brâncoveni care au suferit moarte martirică pentru credința și neamul nostru românesc. Vedem că nici măcar suferințele îndurate nu au putut să îi miște din credința lor, iar exemplul Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu care deși, și-a văzut toți copiii uciși, a avut tăria și credința de a-L urma pe Dumnezeu, lăudându-L și nelepădând credința în care s-a născut, este unul demn de urmat de către familia creștină de astăzi.”
De asemenea, la căpătâiul mormântului Preotul Vasile Heisu a fost oficiată o slujbă de pomenire cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea sa în veșnicie.
Deoarece în Parohia Răcăciuni unde păstorește părintele paroh Sebastian Andronic, alături de părintele Mocanu Florin astăzi debutează și Proiectul Eparhial Catehetic de tip Școală de vară “Vacanță în tinda Bisercii”, copiii participanți au fost prezenți și la Sfânta Liturghie, iar apoi toți cei prezenți s-au deplasat către Muzeul de etnografie “Preot Vasile Heisu” din complexul Primăriei Răcăciuni ce conține o colecție impresinantă de piese ale portului popular din zonele Răcăciuni, Orbeni, Pâncești și Parava, alături de scoarțe și ștergare din aceleași zone, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.
Părintele Vasile Heisu s-a născut la 29 August 1911 în satul Băsești-Hăineala. A slujit ca paroh comunității credincioșilor din Răcăuți până în anul 1952. Deoarece la câțiva kilometri dostanță se afla biserica monument istoric a lui Ștefan cel Mare din Borzești, închisă din anul 1893 din cauza șubrezirii zidurilor măcinate de intemperii. Luând inițiativa, Părintele Vasile cere Episcopiei Romanului să afilieze biserica din Borzești la parohia Răcăuți. Astfel, a reușit să restaureze și să consolideze atât exteriorul cât și interiorul bisericii care a fost sfințită la data de 6 Iulie 1952.
La 14 Martie 1952 ajunge la Răcăciuni preocupându-l și în acest loc alte gânduri, alte probleme care îl nemulțumeau în noua parohie. În această comună se ocupă de restaurarea bisericii rămasă cu multe fisuri în urma cutremurului din 10 Noiembrie 1940. Suma necesară reparațiilor a fost strânsă prin înființarea unui atelier de producție de pungi și ambalaje din hârtie, necesare magazinelor din comerț. Din banii strânși a fost reparată biserica atât exterior cât și interior.
Merge la cursurile de specializare muzeografice din București, transformă casa parohială de la Răcăciuni într-un adevărat muzeu împărțit pe diferite secții: colecția din epoca bronzului, colecția de numismatică din epoca romană și feudală, colecția de artă feudală și colecția etnografică.
La 11 Iulie 1971 boala l-a doborât cu toate ca avut parte de multe îngrijiri medicale dar va rămâne pentru totdeauna în inimile credincioșilor pe care i-a păstorit deoarece a fost un om de elită al vieții sociale și culturale al Bacăului, realizând opere de valoare care i-au eternizat memoria.
La finalul acestei frumoase zile, părintele protopop i-a felicitat pe preoții slujitori din această parohie pentru activitățile administrativ-gospodărești, cultural -catehetice și social-filantropice deșfășurate.
(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)