Astăzi, 30 august, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, au fost comemorați Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.
În contextul declarării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor personalități ecleziastice din eparhii, la inițiativa Protopopiatului Roman și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, după slujba vecerniei, au fost comemorați Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 30 august. La acest eveniment cultural-religios au fost prezenți preoții protopopiatului Roman, preoții slujitori de la catedrala arhiepiscopală, precum și numeroși credincioși din Roman și împrejurimi.
În cadrul acestui eveniment, preotul Munteanu Dragoș, protopopul Romanului, a prezentat un referat cu titlul Sfinți Ierarhi pe scaunul episcopal de la Roman, în care a expus viața și activitatea cultural-religioasă a celor doi ierarhi pomeniți astăzi, importanța culturală a moștenirii lor, precum și importanța lor ca repere spirituale pentru slujitorii sfintelor altare. De asemenea, cei prezenți au putut admira un exemplar al Cazaniei lui Varlaam expus în Catedrală, în mod special, pentru acest eveniment.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celor doi sfinți care fac parte din șirul celor 77 de ierarhi ce au păstorit la Roman de-a lungul a șase secole de istorie neîntreruptă și despre comuniunea de rugăciune realizată între rugător și sfântul cinstit: „În momentul când un sfânt este canonizat, poporul binecredincios își sporește evlavia ducându-se la locul unde a activat, dar are posibilitatea să intre în comuniune cu el fie prin citirea operei sale, fie prin rostirea unei rugăciuni sau cântarea unui tropar. În ceea ce mă privește, pot spune, întru smerenie, că ei fac parte din cei 30 de sfinți cărora le-am alcătuit rânduiala slujbelor. Slujbele au puterea de a sintetiza liturgic adevărul de credință și a prezenta sintetic viața și activitatea sfântului. Conținutul lor adânc cuprinde metafora pe care sfântul aflat în comuniune cu cel ce îi alcătuiește imnologia o descoperă”. Apoi ierarhul a subliniat importanța și valoarea religioasă a Cazaniei lui Varlaam pentru creștinii secolului al XVII-lea, dar și cea documentară și patrimonială pentru contemporaneitate, vorbind totodată și despre importanța amplificării cultului sfinților locali. ”Suntem un popor de sfinți și de martiri, de aceea avem obligația morală de a comemora pe sfinții locali statornicindu-ne în felul acesta identitatea noastră spirituală. În această zi facem un angajament de a cinsti pe cei doi ierarhi și de a amplifica cultul lor în eparhia noastră prin oficirea slujbelor consacrate, cinstirea icoanelor lor, prin pelerinaje la locurile unde s-au nevoit și prin așezarea lor ca patroni spirituali ai așezămintelor caritabile sau culturale. Precizăm faptul că suntem eparhia unică în țară care are patru ierarhi ai săi canonizați. Aceasta este o mare cinste, dar și o mare responsabilitate atât pentru ierarhul care este acum pe scaunul de la Roman, cât și pentru preoții implicați în viața pastoral-misioanară a Bisericii.
După acest moment, ierarhul Romanului și Bacăului, preoții și credincioșii prezenți, în atmosfera creată de cântarea troparelor închinate celor doi ierarhi, au întâpinat racla cu sfintele moaște adusă la Catedrala Arhiepiscopală de către o delegație alcătuită din preoți și credincioși băcăuani, de la Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău, acolo unde a fost așezată spre închinarea credicioșilor care au participat la Săptămâna duhovnicească de rugăciune. Toți cei prezenți, cler și popor, au mers în procesiune înconjurând sfântul lăcaș, apoi au așezat racla în baldachinul special amenajat la interiorul Catedralei, iar ierarhul, acompaniat de protopsalți, a intonat Acatistul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea eparhiei și a întregii Moldove.