Sfârșitul Campaniei de prevenire a delincvenței juvenile și abandonului școlar la Onești

În sala cinematografului „Capitol” din Onești a avut loc luni, 17 iunie, o activitate ce marchează sfârșitul celei de a VII-a ediții a Campaniei de prevenire a delincvenței juvenile și abandonului școlar, campanie desfășurată pe parcursul anului școlar 2023-2024. 

Colaborarea dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Protoieria Onești, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, prin unitățile școlare de pe raza Municipiului Onești și din împrejurimi și Administrația Națională a Penitenciarelor, prin Centrul Educativ Târgu Ocna, s-a concretizat în realizarea mai multor activități care au presupus interacțiunea dintre elevi ai școlilor gimnaziale și liceelor oneștene, ai școlilor din localitățile învecinate și tineri aflați în custodia Centrului Educativ. 

În cadrul acestor activități, persoanele ce au de executat pedepse privative de libertate au scotocit în suflet, nu de puține ori cu greutate și au împărtășit elevilor experiențele personale care le-au schimbat radical viața. Experiențele lor, dar, mai cu seamă, regretul pentru faptele rele săvârșite au fost îndemn pentru elevi să prețuiască darul libertății și să aibă grijă să nu îl piardă. La rândul lor, elevii au adresat întrebări și și-au satisfăcut curiozitățile despre cum arată viața în spatele gratiilor. 

Activitatea de la cinematograful din Onești a adus împreună elevi, cadre didactice, directori de școală, reprezentanți ai Protoieriei Onești și ai Centrului Educativ Târgu Ocna care au tras concluziile și au încercat să evidențieze rezultatele campaniei aflate acum la sfârșit. 

Printre cei care au luat cuvântul și au vorbit despre oportunitatea protocolului de colaborare dintre instituțiile amintite și grija pentru tinerii noștri care, la vârsta adolescenței, sunt foarte mult ispitiți spre rele și libertinaj, s-au aflat părintele Nicolae Zaharia, protoiereu al Protopopiatului Onești, doamna Magdalena Andrei, comisar de poliție penitenciară, director al Centrului Educativ Târgu Ocna, doamna Ioana Lupu, inspector principal de poliție penitenciară și psiholog în cadrul Centrului Educativ, doamna Maria Alina Grozescu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 7, din Târgu Ocna, doamna Mihaela Chircu, asistent social în cadrul Protoieriei Onești și părintele profesor Benone Văsâi, reprezentant al Școlii Nr. 7 din Târgu Ocna.

Gânduri și concluzii personale despre campania de prevenire a delincvenței juvenile și abandonului școlar au expus și cadrele didactice prezente, precum și elevii aflați în sală.

(Pr. Florin Robert Blănaru)