Sfântul Stelian, sărbătorit la Centrul catehetic pentru copii din Parohia Mâlosu, Protoieria Bacău

27 Noiembrie 2021

Vineri, 26 noiembrie 2021, Parohia Mâlosu a îmbrăcat haină de sărbătoare cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Centrului catehetic pentru copii „Sfântul Stelian Paflagonul”. La acest moment aniversar a fost prezent protoiereul Eugen-Ciprian Ciuche, alături de o parte dintre preoții Cercului Pastoral nr. 7, invitați ai preotului paroh Daniel Mera și ai credincioșilor parohiei. 

Ziua duhovnicească a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de către părintele Ignatie Popa, duhovnicul Mănăstirii „Sfinții Petru și Pavel” Lipova. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către protoiereul Eugen-Ciprian Ciuche, prilej cu care a evidențiat învățături din viața Sfântului Stelian, a explicat de ce acest sfânt este considerat ocrotitor al copiilor, dar și cum putem noi să ne sfințim existența luând aminte la faptele și minunile celui sărbătorit în această zi. Totodată, părintele protoiereu e evidențiat și activitatea frumoasă pe care preotul Daniel o desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim încă de la începutul anului cu cei 60-70 de copii, mereu prezenți la Centru Catehetic al Parohiei. 

După acestea, suflarea prezentă la ceasul de sărbătoare a mers în casa de prăznuire a comunității parohiale, acolo unde voluntarii, cadrele didactice și enoriașii parohiei au pregătit o agapă creștină pentru cei prezenți, dar și pentru micii creștini ai satului. Tot acum, protoiereul locului a anunțat copiii prezenți că bătrânul Moș Crăciun își pregătește cadourile pentru cei mici care prin scrisorile redactate vor lua parte la fel ca și anul trecut la proiectul eparhial intitulat  „Vrei să fii bun, de Crăciun?”

Centrul Catehetic pentru copii „Sfântul Stelian” al Parohiei Mâlosu are ca locație casa de prăznuire a comunității parohiale și oferă săptămânal, după Sfânta Liturghie duminicală, în cadrul căreia toți copiii primesc Sfânta Împărtășanie, activități duhovnicești și educaționale menite să modeleze tinerele caractere. De asemenea, la toate întâlnirile, preotul paroh, cu ajutorul oamenilor de bine ai comunității, reușește să așeze la masă toții tinerii, oferind astfel hrană pentru suflet și trup, deopotrivă. 

Jertfa și dragostea pe care voluntarii parohiei și preotul paroh le-au așternut înaintea sufletelor celor mici s-a vădit în acest an și prin deosebita activitate pe care aceștia au avut-o în cadrul Proiectului Național Catehetic 2021, intitulat „Biserica-familia românilor de pretutindeni”. În această activitate, parohia s-a bucurat de sprijinul cadrelor didactice și a doi voluntari, fii ai satului, studenți de profil ai sistemului educațional. În acest context, a fost semnat un protocol de colaborare între parohie și cadrele medicale ale comunității prin care a putut fi oferită copiilor asistență medicală de specialitate. De asemenea, părintele paroh a anunțat cu acest prilej și participarea parohiei la Proiectul Național Catehetic din anul 2022 ce va fi intitulat „Rugăciunea în viața mea” și are ca motto cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul: „Rugăciunea este oxigenul sufletului”.