În contextul serbării Sfântului Ștefan cel Mare și în după amiaza zilei de 1 iulie 2021, la Casa de cultură a Sindicatelor din Onești, Protopopiatul Onești a organizat un concert extraordinar de folclor de cântece patriotice și populare susținut de Corala bărbătească ,,Armonia'' alături de Orchestra Folclorică ,,Muzica Divertis''. La eveniment au participat clerici și mireni din urbea oneșteană.
În data de 2 iulie a.c. s-a oficiat, începând cu ora 8.00, slujba Sfintei Liturghii, precedată de slujba Utreniei și a Acatistului Sf. Voievod. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, alături de preotul paroh Petrică Cautiș și de un sobor de preoți. După ce credincioșii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, s-a săvârșit Parastasul ctitorilor acestui sfânt lăcaș. La slujbă a participat și părintele Calinic Alexandru de la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit din Valea lui Iosafat, de lângă Bethleem, Israel.
În cuvântul său părintele protopop Ioan Bârgăoanu a vorbit despre importanța pomenirii Sfântului Ștefan cel Mare.
Este cu adevărat o bucurie pentru noi să omagiem pe Sfântul Ștefan cel Mare, cel pe care Biserica și neamul îl pomenesc astăzi, mai ales în acest loc care este numit de Arhipăstorul nostru Ioachim, Bethleemul ștefanian, referindu-ne la Biserica din Borzești. Aici este un loc unde ne găsim și ne regăsim cu toții, în fiecare piatră și fiecare însemn care se află pe acest locaș de cult.
Un cuvânt ziditor a fost adresat credincioșilor și de precuviosul părinte Calinic, care a vorbit despre valorile morale ale neamului.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către membrii Corului Psaltic Filomelos, dirjat de către prof. Paula Cautiș.
La Borzești este amenajat, încă din anul 1994, un muzeu de istorie de importanţă naţională, cele 217 exponate aparţinând secolelor XVII-XX demonstrează că această localitate a fost un loc al libertăţii de afirmare culturală şi identitară de-a lungul a multe veacuri. (pr. Daniel Marari)