Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul serbat la Roman

Credincioșii care s-au aflat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ilie au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de care s-a aflat și părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. La slujbă au participat preoți și diaconi, slujitori ai catedralei alături de mulțime de credincioși. 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele vicar eparhial, cel care a explicat istoric locul de proveniență al Sfântului Ilie.

Preacuvioși și preacucernici părinți, preacuvioase maici, iubiți credincioși, prima întâlnire pe care o avem cu prorocul Ilie Tesviteanul este undeva la curtea regelui Ahab, în Samaria, centrul Țării Sfinte, deoarece la vremea aceea Palestina era împărțită în cinci părți, foarte bine delimitate, fiecare dintre ele având câte un  guvernator. Acest rege Ahab, căsătorindu-se cu Izabela, de origine siriană, a adus cu sine și zeitățile pe care le venera din țara de origine, și nu a făcut altceva că să stârnească mânia profetului Ilie, care era rugător și închinător către Dumnezeu cel adevărat. Sfântul Ilie a încercat, a îndrăznit și a făcut acest lucru cu cea mai multă râvnă posibilă, pentru faptul că au atras tot poporul la închinarea la idoli, ceea ce, spunea el, a atras mânia lui Dumnezeu asupra acestui neam.

Tot acum, acesta a vorbit despre felul unic al profetului de a păzi legea lui Dumnezeu.

 Dar pentru că a îndrăznit acest lucru și a avut curajul acesta de a fi justițiarul lui Dumnezeu  pe pământ și de a păzi adevărata Lege, și a atras  mânia, în special a Izabelei care a încercat să îl pună la punct și să îl omoare, drept pentru care a fugit de mânia acestei regine cutezătoare și Dumnezeu i-a purtat pașii  către un ținut care ne amintește de multe lucruri frumoase din istoria creștinismului. Pentru că atunci când Ahab a auzit de acest blestem pe care Ilie l-a revărsat asupra casei lui, acela de a nu mai ploua timp de trei ani și șase luni, toată lumea s-a îngrozit și când au văzut că lucrurile se întețesc, proorocul a trebuit să plece din calea mâniei acestui rege și a reginei Izabela, până la ridicarea acestuia de către Dumnezeu la cer.

La finalul cuvântului, părintele arhimandrit a vorbit și despre a doua venire a lui Hristos, care va fi anunțată de acest prooroc care s-a urcat cu trupul la Cer.

 Despre proorocul Ilie se spune că este  bine vestitorul sau înaintemergătorul celei de-a doua Veniri a lui Iisus Hristos, cel care va veni, va mărturisi și va lua pulsul acestei societăți și va face o analiză de care, probabil, Dumnezeu va ține cont de ea  pentru momentul venirii Judecății de Apoi. Aceasta este taina lui Dumnezeu, nu ne aplecăm noi asupra ei, este că el este cel care va veni pentru Judecata de Apoi, ca Înaintemergător al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dumnezeu să binecuvânteze rugăciunea și osteneala noastră pentru rugăciunile Sfântului prooroc Ilie, să ne întărească și să ne mântuiască.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi”, a Catedralei romașcane. (pr. Daniel Marari)