Sfântul Nectarie a fost sărbătorit în Parohia Pârjol

09 Noiembrie 2020

Luni, 9 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Parohia Pârjol s-a aflat în sărbătoare.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, un sobor de preoți, sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, și credincioși din comunitatea Pârjol și din comunitățile învecinate s-au unit în rugăciune pentru a-l cinsti pe ocrotitorul bisericii satului.

Evenimentul din această zi a avut o semnificație aparte. În anul când se împlinesc 100 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, biserica din Pârjol împlinește  90 de ani de la prima sfințire, ea fiind construită între anii 1914 și 1930, primind cununa sfințirii pe 9 noiembrie 1930, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh și Tămăduitor Nectarie.

În cadrul sfintei liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire  înainte Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru binefacerile primite, s-au rostit cereri pentru cei aflați în suferință și boală în aceste vremuri de grea încercare, precum și slujba Parastasului pentru ctitorii acestei biserici.

În cuvântul adresat celor prezenți părintele protopop Costel Mareș a evidențiat aspecte din viața arhipăstoririi marelui ierarh, dar și minuni săvârșite de Sfântul Tămăduitor care dovedesc ajutorul și rodul rugăciunii personale puse în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor, dar și dragostea și râvna Sfântului Nectarie față de cei aflați în suferință și boală. Părintele protoiereu a subliniat necesitatea unui astfel de rugător înaintea lui Dumnezeu

„care aduce atâta binecuvântare și vindecare nu numai pentru trupurile noastre cât și pentru sufletele noastre. Cancerul acesta trupesc pe care adeseori Sfântul Ierarh Nectarie îl vindecă este mai puțin periculos decât cancerul duhovnicesc care tinde să se permanitizeze și să pună stăpânire pe cât mai multe suflete ale credincioșilor. De aceea ne-am rugat în cadrul sfintei liturghii atât pentru sănătatea trupească a celor care sunt în suferință, boli și necazuri, cât și pentru sănătatea sufletească, duhovnicească.”

Părintele paroh Constantin Dragomir a mulțumit la final preoților slujitori și credincioșilor prezenți, pentru binecuvântatele momente petrecute întru pomenirea sfântului, și a apreciat evlavia pe care credincioșii o au față de dragostea și sprijinul pe care Sfântul Nectarie îl oferă celor care cu credință aleargă spre ajutorul lui.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban