Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Cu acest prilej, un tânăr teolog a primit Taina Hirotoniei întru diacon.
În ziua în care Biserica Ortodoxă pomenește pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, autorul liturghiei care îi poartă numele, exeget, omilet, apologet și profund trăitor al Evangheliei, care a trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea (347-407), Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman, aducând astfel un omagiu celui supranumit Hrisostom în conștiința Ortodoxiei universale, pentru frumusețea, expresivitatea și limpezimea operei sale omiletice.
În contextul acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ștefan Emanuel Herbei care va sluji în Capela misionară aflată la interiorul sediului administrativ al Protopopiatului Onești, închinată Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, răspunzând astfel nevoilor spirituale ale beneficiarilor serviciilor sociale oferite de instituția oneșteană, prin intermediul Centrului Multifuncțional "Logos" și al cabinetelor de asistență socio-medicală.
Prezent la eveniment, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a reliefat câteva aspecte desprinse din viața și activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, arătând totodată recunoștința pe care slujitorii de astăzi ai sfintelor altare o manifestă pentru întreaga moștenire teologică și liturgică hrisostomiană, cu atât mai mult cu cât, începând cu data de 15 noiembrie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a supranumit ziua de 13 noiembrie Ziua Bibliei:
„Pe Sfântul Ioan Gură de Aur îl pomenim cu mare evlavie ori de câte ori săvârșim Sfânta Liturghie, pentru că scoatem o părticică în mod special pentru sfântul a cărui liturghie o săvârșim. El este de origine siriacă și s-a format la școala antiohiană, acolo unde a deprins tainele Filosofiei, ale Astronomiei și ale Teologiei, pentru ca mai târziu să ajungă la Constantinopol pentru a se pregăti întru ale Retoricii. Nu în cele din urmă ajunge patriarh al Constantinopolului. Arhipăstorirea sa nu a fost ușoară din cauza perioadei agitate cauzate de tulburările curentelor religioase ce se propagau atunci, fiind nevoit să susțină Biserica prin exemplul viețuirii sale ascetice, dar și prin cuvânt, fiind supranumit de Biserică Gură de Aur.
Pentru tot ce a împlinit în viața și opera sa, slujitorii Bisericii îi aduc un prinos de recunoștință. Ne închinăm cu smerenie în fața icoanei sale, în fața cântărilor Sfintei Liturghii pe care a scris-o, în fața cuvântărilor pe care le-a rostit și a scrierilor sale pe care le-a lăsat moștenire, tezaur al Ortodoxiei pentru care îi suntem recunoscători. Ce ne-am fi făcut noi astăzi fără aceste comori de mare preț pe care Părinții Bisericii le-au scris, tâlcuind pe înțelesul tuturor problematica vieții de atunci, care astăzi ne ușurează foarte mult înțelegerea și ne deschide perspectiva mântuirii?
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul psaltic „Diaconia”, al Catedralei arhiepiscopale.